În plin sezon de făcut vin, gospodarii sunt atenționați de către salvatori să respecte normele de securitate pentru a evita intoxicația cu dioxid de carbon. Mustul e o bombă cu ceas, spun specialiștii, iar dioxidul de carbon eliminat la fermentare, care nu are miros sau culoare, provoacă o moarte rapidă. Astfel, salvatorii recomandă ca vinul să se fermenteze doar în spații deschise iar beciul să aibă un sistem de ventilare.

Publicat:19.09.2024, 19:46

E perioada recoltei în care se culeg strugurii și se face mustul, apoi vinul, iar în gospodăria lui Mihai Cojușneanu din Condrița munca e în toi.

În vârstă de 72 de ani, bărbatul știe toate secretele tehnologiei unui vin de casă.

Astfel, o mare atenție oferă normelor de securitate, iar bobițele zdrobite le lasă la fermentat doar afară.

Mihai COJUȘNEANU, LOCUITOR CONDRIȚA: “El acum începe a fierbe. Dacă ar fi în beci, atunci poți să intri și să nu mai ieși.”

Și Vasile Untilă, care locuiește în celălat capăt de sat, a pus vinul la fermentat. Neapărat, în aer liber, spune bărbatul.

Vasile UNTILĂ, LOCUITOR CONDRIȚA: “Iată, îl țin de la deal de casă. Se fermentează, apoi cu un furtun îl torn în butoi și îl duc în beci.”

Bărbatul are grijă ca sistemul de ventilare din beci să fie funcțional.

Despre măsurile de securitate în procesul de fermentare a vinului le-au vorbit astăzi sătenilor și reprezentanții IGSU.

Vasile GAȘPAR, ȘEF DIRECȚIE PREVENIRE RISCURI, IGSU: “Acest proces să fie doar în spații deschise, nici într-un caz să nu o faceți în spații închise, deoarece în procesul de fermentare se emană dioxidul de carbon.”

Gabriela RUDICO, ȘEF DIRECȚIA MEDICO-BIOLOGICĂ, IGSU: “Dioxidul de carbon este un gaz toxic, fără miros și culoare. În forma ușoară, avem dureri de cap și amețeli, în forma gravă apar convulsii și poate surveni decesul."

Primul ajutor pe care îl putem oferi unei persoane intoxicate cu dioxid de carbon este să o scoatem la aer și să chemăm ambulanța.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Daca totuși vinul se fermentează în beci, atunci asigurați-vă că acesta este dotat cu sistem de ventilație, iar ușa este deschisă, pentru aerisire. Și asta nu e tot. Aprindeți o lumânare, cu care veți coborî în beci. În cazul în încăpere nu este suficient oxigen, flacăra se va stinge, iar acesta va fi un indiciu despre prezenta dioxidului de carbon.”

Potrivit datelor statistice oferite de IGSU, în ultimii 5 ani, cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon sunt în descreștere. Acum 3 zile, fostul primar de Sadova și soția acestuia au murit în beci, intoxicați cu dioxid de carbon, degajat în timpul fermentaţiei vinului.