In premiera in Republica Moldova au fost efectuate interventii de micsorare a stomacului gratuit. Medicii de la Institutul de Medicina Urgenta au operat trei pacienti, care sufereau de obezitate morbida. Proiectul este o initiativa a institutiei, care isi propune ca pana la sfarsitul acestui an inca 7 persoane sa beneficieze de o astfel de interventie.
Ideea proiectului „Chirurgia Obezitatii” din cadrul Institutului de Medicina Urgenta a venit in contextul unui numar mare de pacienti obezi care necesita interventii de protezare a articulatiei genunchiului.
Igor MAXIM, MEDIC CHIRURG: „Am considerat oportun un studiu pentru a le oferi si alte solutii acestor pacienti, una din ele fiind operatiile bariatrice ca ulterior sa revina la o masa corporala normala. S-a conturat o cifra in jur de 6000-8000 de persoane in tara care ar necesita acest tip de interventie.”
In prima etapa a proiectului, au fost operati 3 pacienti, fiecare cu o greutate de peste 140 de kilograme, dar si cu alte probleme de sanatate - diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Inainte de interventie, pacientii au trecut o etapa lunga de pregatire.
Igor MAXIM, MEDIC CHIRURG: „Toti pacientii au fost investigati pana la interventie multidisciplinar, li s-a propus interventia chirurgicala, au acceptat-o si au fost supusi acestei interventii.”
Sergiu COBALETCHI, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG: „Este un complex intreg de pasi pe care trebuie sa ii parcurgem. Noi 4 ani am lucrat cu echipa. Este inclus psihologul, nutritionistul, somnologul si alte specialitati daca pacientul are probleme concomitente. Toti participa cu consultatii si evolutii, dar pacientul este ghidat si pregatit in intregime de interventie de catre specialistul anesteziolog.”
Operatiile au fost realizate pe cale laparoscopica – o metoda chirurgicala minim-invaziva care permite recuperarea rapida a pacientului dupa interventie.
Sergiu COBALETCHI, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG: „Pacientul poate merge acasa dupa a 3-a - 5-a zi de la interventie.”
Medicii si-au propus sa realizeze gratuit 10 astfel de interventii pana la sfarsitul acestui an. Ulterior, responsabilii institutiei vor decide daca vor implementa in continuare proiectul, avand in vedere cheltuielile mari pentru o interventie, care depasesc 60 de mii de lei.
Igor MAXIM, MEDIC CHIRURG: „Pentru a realiza acest proiect la ideea initiala, blocul economic trebuie sa costifice aceste cazuri si sa le inaintam catre Ministerul Sanatatii si Compania Nationala de Asigurari ca sa intelegem posibilitatile institutiei pentru a realiza aceste interventii in program special al Companiei Nationale de Asigurari.”
Sergiu COBALETCHI, MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG: „Noi speram ca in continuare lucrul acesta o sa fie la nivel de stat pentru oamenii obezi.”
Persoanele care sufera de obezitate si vor sa beneficieze de o astfel de interventie in cadrul proiectului se pot programa pentru o consultatie la Institutul de Medicina Urgenta. Interventia de micsorare a stomacului este considerata a fi cea mai eficienta modalitate de tratament al obezitatii.