În regiunea transnistreană au început deconectările de energie electrică. În această seară au rămas fără lumină locuitorii din aproape toate localitățile din stânga Nistrului, inclusiv din satul Corjova din zona de securitate, aflat sub controlul Chișinăului. Liderii de la Tiraspol anunță că s-a recurs la deconectări în evantai din cauza consumului mare de energie și a suprasolicitării rețelei.
Din această seară începând cu ora 18 în regiunea transnistreană au început să fie operate deconectări de curent. Timp de o oră au rămas fără lumină locuitorii din Tiraspol, Slobozia, Grigoripol, Râbnița, Camenca, Tighina și Dubăsari, printre care și cei din localitatea Corjova din zona de securitate. Decizia a fost luată de liderii de la Tiraspol din cauza că se consumă
mai multă energie electrică decât se produce. Oamenii recunoscut că folosesc masiv reșourile electrice pentru a se încălzi, în condițiile în care au rămas și fără gaz și fără căldură.
”Acasă avem două încălzitoare și este cald în apartament.”
”Am un încălzitor electric mic pentru un apartament cu două camere. În camera mică se încălzește, ne îmbrăcăm mai gros. În camera mare e bine, stăm sub plapumă și totul e bine.”
”Până când în cameră încă nu s-a răcit, ne încălzim cum putem. Nu am aprins nimic, doar ne-am îmbrăcat mai gros. Astăzi avem parte și de vreme bună, putem să ne încălzim la soare. Suntem optimiști.”
În magazinele din stânga Nistrului mai găsești cu greu reșouri, deoarece au fost cumpărate încă înainte de a fi deconectată căldura.
”-De ce ați decis să cumpărați?
-Pentru că în apartament este frig. O să ne încălzim cumva. De dimineață am simțit frigul.”
Oamenii sunt îngrijorați de cum vor face față atunci când vremea se va răci. Unii
spun că vor pleca în sate, unde se pot încălzi cu lemne.
”Acum stăm în apartament, ne încălzim cu încălzitor electric, bine că timpul este bun și până când nu este frig în casă. Dacă situația se va înrăutăți și se va stinge și lumina, vom merge în sat, acolo avem sobă.”
Pe rețelele de socializare, oamenii de la sate au postat filmulețe cum gătesc mâncare fără gaz.
”Se vede că se poate trăi și fără gaz. La cină avem astăzi cartofi. În casă este cald și bine.”
”Este loc pentru a adăuga lemne, și pentru a curăți soba. Am făcut o adâncitură pentru cratiță.”
Din cauza că sunt folosite masiv reșourile, a fost suprasolicitată rețeaua electrică și s-au produs peste 130 de avarii în ultimele 24 de ore.
Andrei RASCOLA, DIRECTORUL ÎNTREPRINDERII REȚELELOR ELECTRICE: ”Avarii au fost pe data de 1 și 2. Pe data de întâi au fost puține pentru că în case încă era cald, oamenii încă se odihneau, încă nu aprindeau toate electrocasnicele. Pe data de 2 însă au fost mai multe, casele s-au răcit. Cele mai multe s-au înregistrat în sectorul privat.”
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz, pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa. Moscova poate să livreze gaz în stânga Nistrului prin surse alternative, dar nu a făcut acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. Moldovagaz a propus Tiraspolului să cumpere gaz de pe piața externă, dar nu a primit deocamdată un răspuns.