In spatele schimbarii de nume a Partidului Democrat, care de curand a devenit Partidul Social Democrat European, ar sta formatiunea cu acelasi nume din Romania. Asta spun analistii, care sunt de parere ca PD-ul incearca sa revina acum in politica din motiv ca in curand intram intr-un nou an electoral. Totusi, imaginea negativa lasata de fostul lider Vlad Plahotniuc nu poate fi stearsa la fel de repede, subliniaza comentatorii politici.
Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: „E o schimbare cu siguranta de nume, nu stiu daca partidul si-a schimbat si imaginea, pentru ca imaginea sa a fost grav afectata de prezenta lui Plahotniuc la conducerea sa si la „conducerea” Republicii Moldova, cel putin in perioada 2016-2019. Chiar daca dupa plecarea lui Vladimir Plahotniuc din Moldova, partidul a incercat sa se distanteze, nu a reusit niciodata.”
Ion TABIRTA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Plecarea domnului Plahotniuc de la acest partid a lasat o imagine negativa, destul de serioasa si acest partid daca doreste sa aiba perspectiva politica, pe viitor, in Republica Moldova, trebuie cumva sa-si faca acest rebranding, sa scape de mostenirea domnului Plahotniuc si anume de aici aceasta tentativa de schimbare a denumirii.”
Analistii sustin ca in spatele acestei incercari de a reinventa fostul Partid Democrat ar fi Partidul Social Democrat din Romania, membrii caruia au participat la Congresul formatiunii din Moldova. Nu a lipsit de la eveniment nici liderul PSD, Marcel Ciolacu, care in primavara ar putea deveni urmatorul prim-ministru al Romaniei.
Marcel CIOLACU, LIDER PSD DIN ROMANIA: „Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricand de o social-democratie europana.”
Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: „PSD are nevoie de un corespondent in RM, si cred ca si PSD a jucat un rol important din acest punct de vedere. Cerd ca PSD a fost mandatat de socialistii europeni, unde domnul Ciolacu tocmai a fost proaspat ales vicepresedinte, cred ca a fost mandatat sa se ocupe de constructia unei social-democratii europene in Moldova si asta este prima actiune pe care o fac si cu care se vor prezenta la socialistii europeni pentru a dovedi ca-si indeplinesc misiunea.”
Ion TABIRTA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Legaturile partinice, afinitatile doctrinare cu PSD roman este un plus, un castig pentru Partidul Social Democrat European de aici de la noi, sau fostul Partid Democrat, insa asta nu este suficient. Pe baza imaginii pozitive pe care o are domnul Ciolacu si PSD-ul acum in Romania, desigur se incearca de a transpune aceasta imagine pozitiva si pentru PSDE.”
Expertii sunt de parere ca incercarea democratilor de a reveni acum in politica nu este o intamplare, avand in vedere ca se apropie alegerile locale.
Ion SULA, PRESEDINTELE PSDE: „Principala miza a noastra sau principalul exercitiu sunt alegerile locale din anul 2023.”
Ion TABIRTA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Daca acest partid doreste sa capteze cat mai mult electorat trebuie deja de pe acum sa-si pregateasca atat echipa cat si oferta electorala.
- Are viitor acest PSD moldovenesc?
- Daca vor gasi anumiti lideri nationali capabili sa devina locomotive electorale poate avea, insa deocamdata la ei nu se intervede niciun lider care ar deveni acel lider national care sa convinga cetatenii.”
Un alt lucru de care au decis sa profite democratii este legat de situatia politica din Moldova si crizele in care aceasta se afla.
Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: "In momentul in care PAS-ul ramane in continuare primul, dar pierde 30% din incredere, Maia Sandu, de asemenea, ramane primul politician al Moldovei, dar pierde cateva zeci de procente in incredere, este spatiu pentru ca un nou partid sa se manifeste acum, in conditiile in care acesta nu este un partid pro-rus, militantii sai nu au fost pro-rusi, deci ar putea sa incerce sa preia electoratul nemultumit. Depinde de moldoveni daca acest partid va fi sau nu sustinut, avand in vedere ca electorii moldoveni, vor sti intodeauna ca PSDE este de fapt vechiul Partid Democrat din Moldova.”
Expertii cred ca formatiunea nu va reusi sa scape de imaginea acestui partid creata de Vlad Plahotniuc.
Ion TABIRTA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Imaginea lui Plahotniuc, rolul lui in istoria acestui partid inca nicaieri nu a disparut, deocamdata nimeni nu-i aminteste sau putin este amintita aceasta mostenire a lui Plahotniuc pentru ca PD a devenit un partid neinfluient. La sigur, daca acest partid cumva va da anumite semne de revenire, imediat i se va reaminti toate pacatele si tot impactul negativ asupra Republicii Moldova din timpul lui Plahotniuc.”
Daca mai are sau nu fostul lider influenta in partid, nu este clar deocamdata.
Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA: „Ei spun ca nu. Poate ca nu, dar cum vor putea sa se descurce fara finantarea lui Plahotniuc?
- asta e o intrebare la care vom vedea in lunile urmatoare raspunsul. Este posibil ca intre unii dintre membrii conducerii acestui partid si Plahotniuc sa existe inca o legatura, e posibil, dar nu avem nicio dovada.”
Ion TABIRTA, EXPERT IDIS VIITORUL: „Cel care decide acum sau are cea mai mare influienta si de fapt ar sta in spatele acestui rebrending este domnul Iurie Ciocan cu anumite legaturi politice inclusiv in Romania.”
Iurie Ciocan a fost presedinte al CEC din 2011 pana in 2019, inclusiv in perioada guvernarii democratilor, atunci cand acest partid era condus de Vlad Plahotniuc. La mijlocul lunii iulie a acestui an Ciocan a anuntat ca se lanseaza in politica. Acesta a fost numit presedintele filialei pentru Republica Moldova a Partidul Social Democrat din Romania.
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Partidului Democrat a disparut de pe arena politica in urma alegerilor parlamentare din luna iulie anul trecut, cand nu au mai reusit sa intre in Parlament. Totusi, ruperea Partidului a inceput din iunie 2019, atunci cand democratii au cedat puterea, iar Vlad Plahotniuc, a fugit din tara. Acest eveniment a fost urmat de plecarea din formatiune a mai multor fruntasi impreuna cu Andrian Candu."