În ultimii ani numărul cetățenilor străini stabiliți în țara noastră s-a dublat, arată o analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță. Unii vin pentru studii, alții pentru a deschide o afacere sau aleg Moldova pentru că este apropiată din punct de vedere cultural sau geografic. Majoritatea străinilor vin din România, Ucraina, Rusia, Marea Britanie sau SUA. Potrivit lui Ioniță, fenomenul aduce avantaje și anume îmbunătățește situația demografică și aduce o forță de muncă activă.

Publicat:23.02.2025, 19:44

Ariad Salah vine din Israel și a ales Moldova pentru a studia stomatologia la Universitatea de Medicină din capitală, fiind sfătuit de fratele său, care la fel a învățat aici.

Ariad SALAH, STUDENT VENIT DIN ISRAEL: Mi-a zis că e o țară bună, se predă bine, ne respectă.”

Din Israel vine Natali și Adam care au găsit aici mai multe avantaje în privința studiilor.

Îmi place să studiez stomatologia, aici e mai simplu. Mai multă practică.

Adam ABUD, STUDENT VENIT DIN ISRAEL: Viața aici e bună, dar ca și student, nu pe termemn lung.”

Iar acest tânăr vine din America. În țara noastră are parte de studii de cinci ori mai ieftine, iar facultatea de stomatologie de la noi e acreditată de Consiliul Dentar din California.

„Imediat ce finalizăm studiile putem lucra în California, ceea ce o bună oportunitate. Țara e frumoasă, dar cam e rece, e frig, vin din Florida. ”

Și domeniul antreprenoriatului din Moldova pare a fi interesant pentru unii străini. Igor are origini coreene, a crescut în Ucraina, iar alături de soția sa Doina locuiește de un an la Chișinău, unde a deschis un bistro cu mâncare coreeană și japoneză.

Igor KIM, FONDATOR BISTRO: E un bistro, unde poți mânca rapid, să ai parte de emoții. În Chișinău nu sunt destul de multe bucătării chinezești care fac ramen. Mâncarea trebuie să fie extraordinară. Cea coreeană mereu a fost deosebită, acum e în trend în toată lumea, dar și detalii, șervețele, bicuiți cu răvașe.”

Inițial cei doi s-au orientat către Spania pentru afaceri, însă în Moldova au găsit mai puțină birocație, impozite mai mici și nu doar, spun aceștia.

Mentalitatea ne e mai aproape aici și să livrăm anumite lucruri e mai ușor și comod. În Spania era ireal sau mai complicat, aici Ucraina și Moldova sunt oarecum unite. 

Pe lângă studii sau afaceri, străinii vin în țara noastră pentru căsătorie, reîntregirea familiei sau din motiv că Moldova e mai apropiată geografic și cultural.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:În ultimii cinci ani, numărul cetățenilor străini veniți în Moldova s-a dublat, ajungând la peste 46 de mii. Dintre aceștia 22 de mii sunt cu ședere permanentă, iar 24 de mii sunt străini care se află pe o perioadă mai scurtă de timp.”

Majoritatea străinilor sunt din România, Rusia, Ucraina, Marea Britanie, SUA sau Italia. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță străinii îmbunătățesc situația demografică și devin o forță de muncă activă.

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC:  „În ultimii cinci ani de zile la zece moldoveni care pleacă peste hotare avem un străin care vine în Moldova. Reduc din drama depopularii țării și povara de lucrători la număr de pensionari. Dacă erau trei lucratori la un pensionari azi suntem 1 la 1.”

Autoritățile spun că își doresc să atragă străini care să activeze în economia țării, în acest context nu există restricții de muncă.

Felicia BECHTOLD, SECRETAR DE STAT, MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: „În Republica Moldova, perioada de așteptare e mai mică în comparație cu alte țări. Este nevoie doar de un constract individual de muncă din partea angajatorului, ca o persoană să vină și să lucreze. Noi nu avem cote, cum e în România, o cotă de o sută de mii de muncitori străini. În alte țări sunt acorduri bilaterale.”

Potrivit secretarului de stat, anul trecut Guvernul și Parlamentul au adoptat o lege care ar permite cetățenilor UE și non-UE din 13 state, să muncească în Moldova timp de trei luni, fără a avea un permis de ședere.