În ultimii doi ani, Moldova a înregistrat progrese în domeniul justitiei, reformele fiind grăbite de perspectivele de integrare în Uniunea Europeană, crede ambasadorul UE, la Chișinău, care a participat astăzi la forumul justiției. Potrivit lui Janis Mazeiks, acum toate eforturile trebuie îndreptate spre procesul de vetting pentru a avea o Curte Supremă de Justiție funcțională.

Publicat:10.09.2024, 20:45

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UNIUNII EUROPENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA:”Eu aș spune că realizările sunt mai mari decât s-au așteptat însăși oficialii din Moldova pentru că deși ne spuneau că nu este real să obținem rezultate atât de rapid, noi am fost cei care am sporit procesul. Procesul de reformare este în etapă finală. Avem organele de autoguvernare pentru judecători și procurori, CSM și CSP. Acești pași sunt foarte importanți, dar în același timp este doar începutul. Aceste organe administrative trebuie să fie consolidate în mod continuu pentru a putea funcționa eficient.”

Potrivit ambasadorului UE, în ultimii doi ani s-au făcut pași importanți în procesul de reformare a justiției cum ar fi numirea procurorului general, care era o condiționalitate a Comisiei Europene.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UNIUNII EUROPENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: ”Este clar că Republica Moldova a făcut progrese majore și noi vedem un angajament puternic din partea tuturor actorilor să continuăm aceste eforturi de integrare. Aceste eforturi au fost și rămân dificile în continuare, dar este important să conștientizăm că aceste eforturi se fac nu de dragul UE, dar pentru cetățeni.”

Prezentă la forumul Justiției, la care participă oameni procurori, avocați și judecători, ministrul Veronica Mihailov-Moraru a apreciat progresele, precizănd însă ca acum sistemul de justiție se confruntă cu provocări ce țin de vetting, deoarece doar 5 judecători din 20 au fost numiți șa Curtea Supremă. O provocare este și pregătirea screening-ului pentru comisia europeană.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: ”O provocare pentru noi, este să reușim cu pregătirea screening-ului, prezentărilor pentru comisia europeană, deoarece până la sfârșitul lunii octombrie ministerul este responsabil de a da acele prezentări pe sistemul judiciar, a procuraturii, drepturilor omului, mecanismele naționale. În acest sens, obținem de la comisia europeană startul pentru transpunerea directivelor. Este o provocare resursele financiare și umane limitate, dar încercăm să ne mobilizăm.” 

Acum doi ani, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE. Atunci, Comisia Europeană a formulat un șir de condiții pe care tara noastră trebuia să le indeplinească, printre care și reforme în domeniul justiției. În luna decembrie anul trecut, Consiliului European a decis lansarea negocierilor de aderare, după ce țara noastră a îndeplinit toate condițiile necesare, iar pe 25 iunie la Luxemburg a aprobat cadrul pentru negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova.