Clădirile publice și comerciale vor trebui să renunțe la iluminatul decorativ și să reducă iluminatul din interiorul instituțiilor, cu cel puțin 30 la sută. Măsurile au fost aprobate astăzi de Comisia Situații Excepționale, în contextul în care de la 1 ianuarie ne-am putea confrunta cu o criză energetică. În același timp, în perioada stării de urgență, consumatorii nu vor fi penalizați dacă nu vor achita factura la lumina sau gaz, însă doar pentru o întârziere de 45 de zile.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsurile aprobate astăzi de CSE vin să reducă din consumul energiei electrice, în contextul unei eventuale crize care ar putea fi declanșată de la 1 ianuarie. În acest sens, vor fi aplicate mai multe reguli pentru a evita deconectările de lumină.
Unele dintre cele mai importante vizează iluminatul decorativ și cel din interiorul clădirilor publice și comerciale. Mai exact, administratorii instituțiilor publice și ai unităților comerciale vor trebui să renunțe la iluminatul decorativ, cel din vitrine și vor limita funcționarea scărilor rulante. În același timp, vor fi nevoite să reducă consumul de energie electrică din interiorul clădirilor cu cel puțin 30 la sută și să asigure deconectarea luminii în încăperile unde nu se află nimeni.
În același timp, energia electrică produsă în țară va fi folosită doar pentru consum intern, cu anumite excepții.
Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL EXECUTIVULUI: „Între orele 06-23, energia electrică produsă în Republica Moldova va fi folosită doar în țara noastră. Nu va fi exportată, cu excepția weekend-urilor și a sărbătorilor, conform deciziei CSE. Aceasta este o măsură temporară pentru a ne asigura că avem suficient curent.”
Vor fi introduse și anumite facilități pentru producătorii de energie. Aceștia vor primi sprijin pentru a se conecta mai ușor la rețea, dacă au deja aprobările necesare.
Totodată, atât consumatorii casnici, cât și firmele, nu vor fi penalizați dacă nu vor achita la timp factura la lumina sau gaz.
Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL EXECUTIVULUI: „Dar doar pentru o întârziere de maxim 45 de zile. Generatoarele vor putea fi instalate temporar pe terenuri publice, fără aprobări complicate, dar cu respectarea normelor de siguranță.”
Măsurile CSE vizează și blocurile locative. Administratorii acestora vor fi obligați să plaseze anunț cu recomandare de a evita călătoria cu liftul în intervalul orelor 7-11 și 18-23, pentru a evita blocarea în mers a acestuia, în contextul riscului întreruperii energiei electrice. Toate măsurile aprobate azi pot fi găsite pe pagina Guvernului. Aceste decizii sunt obligatorii și executorii.
În contextul unei eventuale crize umanitare în regiunea transnistreană și a unor riscuri privind stabilitatea în sectorul energetic, autoritățile au decis instituirea stării de urgență. Aceasta a intrat în vigoare pe 16 decembrie și va fi valabilă pentru 60 de zile. Decizia vine în contextul în care nu este clar dacă Gazprom va respecta obligațiile de a livra în continuare gaz în stânga Nistrului, așa cum prevede contractul incheiat cu Moldovagaz, care expiră în septembrie 2026. Centrala de la Cuciurgan asigură o mare parte din cantitatea de lumină consumată pe malul drept.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508