Dupa un summit cu reprezentantii tarilor Balcanilor Occidentali, de la care acestia au plecat dezamagiti, liderii statelor UE incep joi un summit de doua zile la care sunt asteptati sa acorde Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la UE, dar o aderare a acestor tari se va produce intr-un orizont de timp indepartat si este conditionata de reforme profunde, relateaza Agerpres, conform EFE.

Ultimul update: 23.06.2022, 19:21 Publicat:23.06.2022, 19:21

Este o ”decizie extrem de importanta pentru viitorul” UE, a declarat presedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru care acest summit marcheaza un ”moment istoric in plan geopolitic”.

Desi, in lipsa vreunei surprize, liderii europeni vor acorda celor doua tari statutul de candidate la UE, procesul poate fi reversibil daca ele nu realizeaza reformele cerute de Comisia Europeana.

Acest summit a fost precedat joi de un altul cu statele Balcanilor Occidentali, care de asemenea aspira sa devina membre ale UE. Summitul nu a permis insa depasirea impasului asupra acordarii statutului de candidate pentru Albania si Macedonia de Nord.

Bulgaria blocheaza din anul 2020 initierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice si privind limba, iar Albania este tinuta in loc pentru ca Bruxellesul doreste ca ambele negocieri sa inceapa concomitent.

Acestea nu sunt insa singurele obstacole in calea aderarii tarilor din Balcanii Occidentali la UE, procesul fiind blocat si de reticentele unor tari precum Franta sau Olanda, care se tem de o reeditare a aderarii grabite a Romaniei si Bulgariei in 2007, care a creat un val de lucratori imigranti ce a alimentat in Marea Britanie sentimentele favorabile Brexitului.

Liderii statelor Balcanilor Occidentali (Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord si Serbia) si-au exprimat dezamagirea ca negocierile de aderare cu tarile lor nu au inceput sau sunt blocate, desi au trecut ani de cand li s-a promis aderarea la UE, remarca Reuters si AFP.

”N-am obtinut nimic”, a rezumat sec presedintele sarb Aleksandar Vucic. ”Este o lovitura dura pentru credibilitatea UE”, a deplans la randul sau premierul macedonean Dimitar Kovacevski, in timp ce premierul albanez Edi Rama i-a acuzat pe liderii europeni de ”neputinta”.ui9

Sursa: