Institutul pentru Studiul Razboiului, un think-tank american care analizeaza zilnic evolutia conflictului din Ucraina, arata in cea mai recenta analiza ca Rusia pare sa pregateasca operatiuni sub steag fals atat in regiunea transnitreana, Moldova, cat si Belarus, transmite g4media.ro.

Publicat:24.02.2023, 10:32

Studiul ISW arata ca Rusia nu are capacitatea militara de a ataca Moldova, dar o astfel de operatiune ar submina statul moldovean.

Principalele idei din analiza ISW:

Kremlinul pare sa creeze conditiile pentru operatiuni sub steaguri false la granita internationala din regiunea Cernihiv si in Moldova.

Kremlinul pare, de asemenea, sa stabileasca conditiile de informare pentru a organiza o operatiune cu steag fals in regiunea transnistreana, in Republica Moldova. Ministerul rus al Apararii a afirmat la 23 februarie ca fortele ucrainene planuiesc sa desfasoare o provocare armata impotriva regiunii transnistrene in viitorul apropiat. Ministerul Apararii din Rusia a afirmat ca fortele ucrainene se vor imbraca ca militari rusi si vor organiza o presupusa ofensiva rusa de pe pozitii din stanga Nistrului. 

Guvernul moldovean a negat acuzatiile oficialilor rusi. Probabil ca ministerul rus al Apararii a cautat sa promoveze aceasta naratiune falsa pentru a denatura avertismentul presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, adresat presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit caruia Kremlinul pregateste provocari in Moldova, dar si oferta lui Zelenski de a ajuta Moldova daca fortele ruse din regiunea transnistreana ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei.

Difuzarea de catre ministerul rus al Apararii a acestei naratiuni false nu indica faptul ca Putin intentioneaza sa atace Republica Moldova – o intreprindere pentru care nu are capacitatea militara – desi indica o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean.

Belarus

Comandamentul Operational de Nord al Ucrainei a raportat la 23 februarie ca fortele rusesti pregatesc posibile operatiuni cu steaguri false in zonele de frontiera internationala din regiunea Cernihiv.

Comandamentul Operational de Nord al Ucrainei a declarat ca serviciile de informatii ucrainene au observat deja convoaie rusesti cu echipamente militare nemarcate si personal imbracat in uniforme asemanatoare cu cele purtate de armata ucraineana deplasandu-se in zonele din apropierea frontierei regiunii Cernihiv.

Comandamentul Operational de Nord al Ucrainei a declarat ca scopul acestor operatiuni sub steag fals ar fi acela de a acuza fortele ucrainene de incalcarea integritatii teritoriale a unei tari nespecificate, foarte probabil cu referire la Belarus. Este posibil ca Kremlinul sa pregateasca atacuri sub steag fals pentru a constrange Belarusul sa intre in razboi, ca urmare a declaratiei presedintelui belarus Alexander Lukasenko din 16 februarie, potrivit careia Belarusul va intra in razboi doar daca va fi atacat de Ucraina.

Ministerul belarus al Apararii a declarat la 21 februarie ca fortele belaruse au observat o acumulare de forte ucrainene la granitele sale. ISW continua sa evalueze ca un atac belarus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte putin probabil, dar Rusia cauta sa forteze mana lui Lukasenko sau sa dea vina pe Ucraina pentru extinderea razboiului pentru a submina sprijinul acordat Kievului. O astfel de operatiune cu steag fals ar putea, de asemenea, sa aiba ca scop fixarea fortelor ucrainene la granita de nord, intr-un efort de a slabi apararea ucraineana in estul Ucrainei si pregatirile pentru operatiunile de contraofensiva.

Continuarea razboiului

Putin pare mai preocupat sa ii castige de partea sa pe ideologii ultranationalisti pro-razboi decat sa prezinte o noua abordare pentru atingerea obiectivelor Kremlinului in Ucraina. Singura remarca specifica a lui Putin in discursul sau public s-a referit la operarea submarinului cu propulsie nucleara Borei-A si la modul in care acesta ar permite fortelor nucleare strategice ale Marinei ruse sa opereze la o capacitate de 100%.

Remarcile lui Putin privind fortele nucleare strategice ale Marinei ruse au fost probabil menite sa sprijine operatiunile de informare rusesti in curs de desfasurare, destinate descurajarii sprijinului occidental pentru Ucraina prin alimentarea ingrijorarilor privind escaladarea nucleara, precum si sa afiseze puterea militara rusa in fata unui public intern, prin evidentierea unor capacitati care nu sunt implicate in esecurile militare rusesti din Ucraina.

Putin s-a angajat, de asemenea, intr-o interactiune probabil inscenata cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, in care a declarat ca va face totul pentru a raspunde preocuparilor clerului ortodox care serveste alaturi de fortele ruse din Ucraina.

Apelurile lui Putin la armamentul nuclear, la fortele proxy ale DNR si LNR si la ortodoxie indica faptul ca el continua sa se bazeze pe o retorica despre care stie ca atrage comunitatea ultranationalista rusa pro-razboi.

Informatiile din interior indica faptul ca Putin este pregatit ca Rusia sa sufere un razboi prelungit, costisitor si epuizant, sub convingerea ca razboiul va obosi sprijinul occidental.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.