Întreprinderile din stânga Nistrului vor trebui să achite impozite și taxe, la fel ca și cele de pe malul drept. Declarația a fost făcută aseară, în cadrul emisiunii In PROfunzime, de către premierul Dorin Recean. Această decizie a fost luată pentru a preveni falimentul companiilor de pe malul drept, care plătesc gazul pe care îl consumă, în timp ce întreprinderile de pe malul stâng nu au făcut asta.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Vedem ce înseamnă bugetul regiunii separatiste. Acolo vedem mari întreprinderi, cum e uzina metalurgică, care face exporturi de jumătate de miliard, vedem ce gaură s-a făcut în bugetul transnistrean, iar acești bani unde ajung?"
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Toate aceste întreprinderi acum staționează. În condițiile în care aceste livrări de gaze ar fi reluate atunci aceste întreprinderi fie vor fi nevoite să staționeze, altfel noi va trebui să asigurăm condiții egale pentru întreprinderile de pe malul drept.”
Potrivit premierului, după reluarea aprovizionării cu gaz a regiunii separatiste, întreprinderile de acolo vor trebui să achite și ele taxe și impozite, la fel ca toate companiile de pe malul drept.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “- Cel mai probabil, în condițiile în care va fi impozitată, atunci vom asigura că este o plată a tuturor impozitelor care sunt legate de această activitate. - Deci se termină cu autorizațiile acestea? - Este important să menționăm că Chișinău s-a asigurat că până la această etapă am avut posibilitatea să cumpărăm energie electrică la tarife și la costuri mai mici.”
Așadar, se renunță la practica anterioară, de eliberare gratuită a autorizațiilor de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, cel mai mare contribuabil al bugetului separatist. Chișinăul a recurs anterior la această practică în schimbul achiziționării curentului de la centrala Cuciurgan, la un preț convenabil.