Invata noi meserii pentru a-si gasi mai usor un loc de munca. Vorbim despre cetatenii ucraineni refugiati in tara noastra, care datorita unei Asociatii Obstesti, au posibilitatea de a insusi la cursuri gratuite profesia de bucatar, contabil sau chiar coafor. Pana acum, peste 30 de ucraineni au gasit motivatie si curaj ca sa invete o noua meserie, iar o parte s-au angajat deja.

Publicat:16.07.2022, 16:36

“Fetelor, atentie, va rog sa va apropiati pentru a afla despre cum faceti formele checului. “

Cu boneta pe cap si echipate corespunzator, mai multe femei refugiate din Ucraina erau instruite pentru a deveni cofetari calificati. Elevele preparau un chec, ghidate de profesoara lor.

Marina Gusari a venit in Moldova la inceput de martie, alaturi de fiica si nepoata ei, iar acum familia locuieste intr-un apartament cu chirie. Femeia a lucrat redactor stiintific la Kiev, iar despre aceste cursuri a aflat dintr-o intamplare.

Marina GUSARI, REFUGIATA DIN KIEV: “Aflandu-ma deja de ceva timp aici, m-am convins ca nu se stie niciodata ce urmeaza si e bine sa detii o profesie.”

"In fiecare zi se schimba tot, asa ca e bine sa dobandesti cunostinte noi, cine stie ce mai apare.”

Cursul pentru ucraineni dureaza doua luni, iar la final participantii primesc un certificat recunoscut international si acreditat de Ministerul Educatiei. Astfel pot lucra nu doar la noi, ci si peste hotare. 

Aurica CRASMARI, PROFESOARA CATEDRA DISCIPLINI TEHNOLOGICE: "Vor sti sa gateasca la fel ca un cofetar profesionist de categoria a patra. Pot lucra singuri, in sectii de cofetarie, isi pot face mici afaceri."

Iar la etajul doi se tinea un curs de manichiura.

"- Intoarcem mana!

A, ce frumos!

Am vrut inimioare si am ales culorile Ucrainei, data viitoare facem culorile Moldovei.”

Iulia a venit insotita de mama ei. Tanara are studii de cofetar, facute la Odesa, insa isi mai dorea sa invete o meserie. 

Iulia, REFUGIATA DIN ODESA: "Mi-a placut si este o oportunitate, cursurile sunt gratuite. La inceput a fost ingrozitor, tara noua. Dar am fost primiti foarte bine, hraniti, cazati. Acum e liniste pe suflet."

Tatiana, MAMA IULIEI: "Atitudinea atat de binevoitoare, de parca suntem rude. Toti incearca sa ajute. Iar acest proiect de aici, creat asa incat ucrainenii sa se poata califica intr-o meserie... sunt foarte recunoscatoare."

Ucrainenii insa au o durere pe care o simt la unison, si o mare dorinta – sa revina acasa, unde sa domine pacea. Xenia are 25 de ani si este mama a doi copii. Spune ca drumul din Ucraina spre Moldova a fost cea mai grea calatorie din viata ei. Dar si-a adunat tot curajul si si-a luat viata de la capat.

Xenia, REFUGIATA DIN UCRAINA: "Schimbari foarte rapide in viata mea, eram mai mult pe acasa, cu copiii, la gradinita. Trebuie sa-mi hranesc copiii, am vorbit cu mama, i-am lasat cu ea si am decis sa urmez aceste cursuri.”

Aliona PODGORNAIA, REFUGIATA DIN ODESA: "Abia acum am inceput sa intelegem ca ne aflam aici, de dragul copiilor, ca sa fie sanatosi, sa nu traiasca razboiul.”

Intre timp, cei care au finalizat cursurile au inceput sa practice meseria. Daniel are 16 ani si munceste barman intr-un restaurant.

Daniel, REFUGIAT DIN ODESA: "Ii bucur pe oameni cu cocktailuri, eu ma simt bine, ma simt fericit si imi place.  Mama a vazut anuntul pe facebook, ea a mers la cursurile de cofetar, iar eu de barman. Am decis sa nu pierd timpul, sa invat ceva nou, poate imi va fi de folos. "

Initiativa de a organiza cursuri gratuite pentru ucraineni apartine Asociatiei Obstesti “Insula Sperantelor”.

Liubovi BULAH, DIRECTOARE “INSULA SPERANTELOR”: "Ei ne spuneau ca sunt gata sa-si schimbe profesia, nu stiu ce va fi in tara lor, vor fi nevoiti sa plece sau sa ramana in Moldova, insa o meserie in plus ii da posibilitatea omului sa castige un ban. A participat Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, o organizatie de caritate, suntem foarte binevoitori fata de ucraineni, la fel ca intreaga tara. Moldova si-a deschis inima pentru ei."

Pana acum in jur de 30 de refugiati au participat la aceste cursuri, iar o parte dintre ei s-au angajat.