Lista de medicamente compensate va fi extinsa. Asadar, incepand cu 1 august, persoanele care sunt diagnosticate cu psoriazis si boala lupus vor putea primi medicamente compensate pentru tratamentul la domiciliu. Iar pacientii cu diabet zaharat vor beneficia de seringi si ace pentru administrarea insulinei, aceste dispozitive medicale fiind compensate partial. O decizie in acest sens a fost luata de Compania Nationala de Asigurari in Medicina.

Publicat:20.07.2023, 19:57

Asadar, a fost extinsa lista de medicamente compensate pentru tratamentul la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu cele doua boli autoimune - psoriazis si lupus eritematos sistemic.

Ion DODON, DIRECTORUL CNAM:„Pentru pacientii cu psoriazis a fost extinsa lista medicamentelor compensate cu 5 denumiri comune internationale. Aceste medicamente vor fi compensate partial, insa, cel putin o denumire comerciala internationala va fi accesata de catre pacienti gratuit.”

Lista medicamentelor compensate a fost completata si cu preparate pentru tratamentul de durata a glaucomului - o afectiune oculara. Pacientii vor beneficia de 3 denumiri de picaturi oftalmice care vor fi compensate integral.
Iar persoanele cu diabet zaharat vor putea beneficia de dispozitive medicale gratuite.

Ion DODON, DIRECTORUL CNAM:„Pentru prima data in tara noastra, vor fi compensate din fondurile asigurarii obligatorii de asistenta medicala ace si seringi pentru administrarea insulinei.”

De partea cealalta, pacientii au pareri impartite despre gestionarea medicamentelor compensate de catre medicii de familie.

„- Nu am primit niciodata ceva compensat. Mereu mergeam direct la farmacie si procuram.
Dar ati solicitat?
- Nu, nici nu am stiut ca pot fi compensate, cum ar fi Ibuprofenul sau siropul de tusa.”

„Eu am tensiunea ridicata si imi sunt prescrise medicamente compensate pentru 3 luni.”

„Este foarte important pentru orice pacient, care are o boala oarecare, ca sa stie de ce beneficiaza si ce medicament este compensat.”

In acest context, seful Companiei nationale de asigurari in medicina indeamna medicii sa nu priveze pacientii de acest drept. 

Ion DODON, DIRECTORUL CNAM:„Mesajul meu este ca medicii de familie si medicii specialisti sa prescrie medicamentele care sunt compensate de catre CNAM, atunci cand pacientul are nevoie.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:„Dupa ce medicul de familie a eliberat prescriptiile medicale, pacientul poate sa ridice medicamentele compensate de la farmacie. Acestea pot fi oferite gratuit, in cazul medicamentelor compensate integral sau pot fi achitate, in cazul celor compensate partial.”

Modificarile la lista medicamentelor compensate vor intra in vigoare de la intai august. In total, persoanele asigurate pot beneficia de peste 400 de medicamente compensate. In cazul in care unui pacient i se refuza acest drept, el poate raporta cazul la numarul de telefon afisat pe pagina Companiei Nationale de Asigurari in Medicina.

Cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor si dispozitivelor medicale sunt estimate la circa 60 de milioane de lei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.