Kremlinul nu are încă în plan să reia livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, deși promite acest lucru, prezentându-se drept un “salvator”. Asta a declarat prim-ministrul Dorin Recean în cadrul emisiunii în PROfunzime, menționând că scopul Moscovei este de a transforma criza umanitară, generată tot de ruși, într-o criză de securitate. Premierul a mai spus că a avut o discuție cu liderul separatist după vizita acestuia în Rusia, care a fost convins de ruși că Moldova ar bloca reluarea livrărilor de gaze naturale, ceea ce nu corespunde realității.

Publicat:17.01.2025, 20:48

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Obiectivul Rusiei este să creeze o criză de securitate în RM și în regiune și explic cum. În momentul în care destabilizează suficient RM prin această armă, mă refer la energie, creând o criză umanitară în stânga Nistrului,/// și prin acest lucru se dorește influențare alegerilor din toamnă în așa fel încât rușii să își poată să își suplimenteze trupele militare din stânga Nistrului și să-și consolideze capacitatea militară pentru a putea eventual ataca Ucraina și din stânga Nistrului.”

Pentru a pune în practică acest plan, Rusia a declanșat criza umanitară, lăsând oamenii din stânga Nistrului în beznă și frig. Și deși Moscova a anunțat că va relua livrările și va oferi gaz drept ajutor umanitar, acest lucru se pare că nu se va întâmpla foarte curând, a declarat Dorin Recean, care a spus că a discutat cu Vadim Krasnoselski după vizita acestuia la Moscova.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Gazprom încă nu are de gând să livreze gaze naturale în stânga Nistrului.
- Eu discut cu Krasnoselski doar în situațiile în care există potențial de escaladare de criză. El s-a întors de la Moscova cu impresia că Moscova a hotărât problema. Moscova nu i-a oferit soluție pe gaze naturale și i-a indus ideea și convingerea că RM blochează livrările de gaze naturale. Era obiectivul meu în această discuție să temperez spiritele și să nu admitem escaladarea situației.”

Gazprom poate relua livrările, în acest mod îndeplinindu-și obligațiunile contractuale. Însă, acest lucru se poate realiza doar prin intermediul Moldovagaz, iar compania Natural Gaz, care ar fi încheiat un contract cu Tiraspoltransgaz, nu are cum să propună o soluție reală și legală în acest sens, spune Recean.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “- Care este problema dacă această companie să livreze gaze în regiunea transnitreană? Ce este în neregulă?"

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "- Există legea RM care a fost modificată de curând și doar Moldovagaz poate să livreze gaze în stânga Nistrului. Pentru că acolo nu există piață liberă.
- Această companie, acest individ, nu are cum și nu a propus o soluție reală.
- Orice a pretins că propune această companie nu corespunde nici măcar criteriilor de combatere a spălării banilor în ceea ce privește plata pentru gazele naturale și pentru tranzit.”

Directorul companiei, Arcadie Vicol, declara însă anterior că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaz european în regiunea transnistreană, care urma să fie achiziționat de pe burse și livrat în stânga Nistrului contra cost. 
Lorena Bogza a vorbit cu prim-ministrul și despre ce se va întâmpla în cazul în care Rusia, într-un final, va relua livrările de gaze.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “- În cazul în care vor fi reluate livrările, mai cumpărăm curent de la centrala de la Cuciurgan?
- Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întreruperi de gaze, ceea ce nu văd posibil.”

Asta pentru că, menționează Recean, nu există o certitudine că astfel de întreruperi nu vor mai avea loc. Rusia a oprit livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană de la întâi ianuarie.