La o lună și jumătate de când a fost lansată campania națională de vaccinare antigripală aproape 90 la sută din cele 200 de mii de doze de vaccin achiziționate de țara noastră au fost deja administrate. Specialiștii spun că rata de imunizare este mare și poate asigura o imunitate colectivă, iar asta se datorează conștientizării populației. Persoanele care aleg să își administreze vaccinul spun că e mai ușor să previi boala decât să o tratezi.

Publicat:13.11.2024, 20:24

În cabinetul de imunizare al Centrul Medicilor de Familie numărul 3 din sectorul Botanică al capitalei oamenii vin de dimineață pentru a-și administra vaccinul antigripal.

”Este important să ne protejăm, este mai bine să prevenim bolile decît să le lecuim.”

”Eu în fiecare an mă vaccinez deoarece lucrez în magazin, cu oamenii, din această cauză ca să nu îmbolnăvesc pe cineva mai bine să previi boala. Iată așa.”
  
Printre cei care au venit astăzi la policlinică era și Mihail Avadănii. La 73 de ani ai săi acesta spune că regulat an de an, împreună cu soția se vaccinează împotriva gripei.

Mihail AVADĂNII, LOCUITOR AL CAPITALEI: ”Vaccinarea o facem de când s-au început vaccinările de sezon, le facem pentru că acem grijă de sănătate, să nu ne îmbolnăvim în timpul rece. Ne simțim foarte bine, a trecut vaccinarea fără nici o problemă."

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: ”Aici, la centrul medicilor de familie numărul 3 din sectorul Botanică al capitalei s-au vaccinat antigripal majoritatea persoanelor înscrise în lista. Mai exact din cei peste 5700 de pacienți, circa 5300 și-au administrat vaccinul. Astfel, au rămas disponibile aproximativ 500 de doze.”

VACCIN ANTIGRIPAL ADMINISTRAT

PERSOANE – 5760
PERSOANE VACCINATE – 5297
DOZE DISPONIBILE – 463

Angela DARABAN, MEDIC DE FAMILIE CMF NR.3 BOTANICA: ”Este bine să facem anticorpi, anticorpii la gripă se fac doar cu ajutorul imunizării. Imunizarea populației în masă 80-90 la sută este binevenită fiindcă avem mai puține cazuri de complicații. Complicațiile pe care le dă gripa sunt foarte mari ceea ce duce până la decesul pacientului, dar sunt miocarditele, insuficiența renală, insuficiența cardiacă.”    

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de când a demarat campania de vaccinare, pe 25 septembrie, din cele 200 de mii de doze de vaccin antigripal achiziționate aproape 90 la sută au fost administrate.

DOZE DE VACCIN ANTIGRIPAL

TOTAL DOZE – 200.000 
DOZE ADMINISTRATE – 172.000

Campania de imunizare se va încheia la început lunii decembrie, iar alte doze de vaccin nu vor fi procurate.

Veceaslav GUȚU,MEDIC: ”Pentru imunizare au fost planificate pentru sezonul dat 200 de mii de persoane, persoane care acceptă și vor să se vaccineze. Aceste persoane sunt reprezentanți ai grupelor de risc, copii, cei mici în special, copii cu anumite maladii, cronice, maturi de asemenea cu boli cronice, comorbidități multiple și desigur grupele perofesionale de risc.”

Specialiștii spun că rata de vaccinare este mare și poate asigura o imunitate colectivă, iar asta se datorează conștientizării oamenilor.

Angela DARABAN, MEDIC DE FAMILIE CMF NR.3 BOTANICA: ”Populația a fost bine informată. Populația este mai conștientă pentru că s-a trecut printr-o pandemie mare covid-19.”

Vaccinul antigripal poate fi administrat începând cu primele 6 luni de viață și este recomandat persoanelor în vârstă și celor care suferă de boloi cronice. Potrivit ANSP vaccinarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii. În perioada octombrie 2023-februare 2024, în țara noastră au fost înregistrate aproape 1500 de cazuri de gripă.