Lacul de la Valea Morilor din capitală a fost astăzi sală de antrenament pentru 15  salvatori, care au fost instruiți pentru a deveni scafandri. După două săptămâni de ore teorietice, aceștia au pus în practică tot ce au învățat și au trecut la intervenţii subacvatice. Mai întâi s-au scufundat într-un bazin de înot, după care în lac.

Publicat:10.12.2024, 20:08

După primele scufundări pe le-au făcut într-un bazin special amenajat, cei 15 salvatori au efectuat astăzi scufundări într-un mediu mult mai realist pentru meseria pe care o au, în lacul din parcul Valea Morilor.

„Scafandrul este la adâncime de trei metri. Mi-a dat semnal că el se simte bine și așteaptă indicațiile de la scafandrul numărul doi care numărul 2 care stă nemijlocit la funie.”

„Vreo doi metri și jumătate adâncime. Am ajuns la fund, am dat semnal că totul bine și după am primit semnal să mă ridic.”

Vizibilitatea în lac a fost mult mai redusă decât în bazin astfel că misiunea nu a fost una ușoară.

Dumitru FIORESCU, DIRECȚIA SITUAȚII EXCEPȚIONALE CAHUL: „Am încercat să dau mâna în fața vizorului și cred că sunt vreo 20 de centimetri și e greu să te orientezi. Dacă nu ai pe cineva la mal  să îți dea seamnale acolo te pierzi. 
-Munca în echipă e foarte importantă aici?
-Sigur, noi dacă nu suntem minim trei scafandri nici nu avem dreptul să acționăm.”

Ulterior, salvatorii au înaintat cu ajutorul unei bărci spre mijlocul lacului acolo unde este mai adânc.

Nicolae TOMIȚĂ, POMPIER, ORHEI: "M-am scufundat prin metoda pe spate și apoi m-am ridicat pe scară. Colegii m-au ajutat mi-a scos vesta de pe mine ca să îmi fie mai ușor să mă ridic în barcă. Cel mai important este să cunoaștem regulile de securitate. Trebuie să calculăm adâncimea, să calculăm timpul cât anume trebuie să ne aflăm sub apă.”

Pe parcursul a douăzeci de zile, salvatoriI au învățat cum se fac scufundările la adâncime, cum are loc respirația în echipă și cum trebuie să se comporte în mediul acvatic pentru a recupera victimele. După lecția practică de azi, mâine aceștia vor susține examenele pentru a deveni scafandri.

Sergiu PASCARU, ȘEFUL DIRECȚIEI REGIONALE CĂUTARE SALVARE NUMĂRUL 1: „Trebuie să fie sănătoși, pregătiți fizic, psihologic să fie pregătiți și să nu aibă frică de apă.”

Sergiu PASCARU, ȘEFUL DIRECȚIEI REGIONALE CĂUTARE SALVARE NUMĂRUL 1: „I-am instruit cum să exploateze corect echipamentul de scufundări și mijloacele de asigurare a scafandrilor, cum să le folosească și să intervină corect. Și metodele subacvatice de cercetat bazinele cât mai operativ.”

Salvatorii, care vor trece cu brio examenul vor putea participa în misiuni de căutare și salvare, inclusiv în ape curgătoare, la temperaturi scăzute și în condiții de sub gheață. În prezent în țară sunt peste 70 de scafandri.