Republica Moldova ar trebui sa fie ingrijorata de incercarile de a o atrage in NATO, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relateaza RIA Novosti.
Intr-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, Serghei Lavrov a fost intrebat daca Moldova ar trebui sa fie ingrijorata de ceva in legatura cu „operatiunea speciala a Rusiei” din Ucraina. „Ar trebui sa fie ingrijorati de viitorul lor, pentru ca sunt tarati in NATO si nu cred ca asta va ajuta la securitatea Republicii Moldova”, a raspuns ministrul rus de externe.
„Au fost anuntate obiectivele operatiunii militare speciale a Rusiei in Ucraina. Acestea au rolul de a proteja populatia civila din estul Ucrainei si de a se asigura ca nu exista amenintari dinspre teritoriul Ucrainei la adresa acestei populatii si a Rusiei. Asta e tot”, a punctat Lavrov, potrivit RIA Novosti.
Declaratia ministrului rus de externe este cu atat mai curioasa cu cat Moldova are neutralitatea inscrisa in Constitutie si nu si-a exprimat dorinta de a adera la NATO. In schimb, Republica Moldova vrea sa adere la Uniunea Europeana.
Transnistria, teren pentru actiuni subversive
Explozii misterioase in Transnistria, teritoriu separatist in Republica Moldova unde Moscova mentine trupe de aproape 30 de ani, au generat temeri, la inceputul acestei saptamani, cu privire la extinderea conflictului.
La inceputul lunii martie, autoritatile separatiste de la Tiraspol anuntau ca nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE si au cerut recunoasterea independentei Transnistriei.
Saptamana aceasta, Andrei Rudenko, unul dintre adjunctii lui Serghei Lavrov, a refuzat sa excluda posibilitatea ca Transnistria sa fie atrasa in razboiul din Ucraina. El a spus ca „spera” ca Transnistria nu va fi atrasa in conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel incat Moscova sa nu fie nevoita sa intervina pentru solutionarea situatiei.
Separatistii prorusi din Transnistria au anuntat ca au avut loc mai multe atacuri sustinand ca au venit dinspre teritoriul Ucrainei, dar multi experti le considera actiuni subversive ale Rusiei menite sa creeze pretexte pentru o eventuala invazie in Republica Moldova.
Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marti, dupa o sedinta a Consiliului de Securitate convocata ca urmare a escaladarii tensiunilor din Transnistria, ca din informatiile obtinute de autoritatile moldovenesti, diferite forte din regiune sunt interesate de destabilizarea situatiei. „E o situatie complexa si tensionata. Noi suntem vigilenti, vom lua toate masurile necesare pentru evitarea unei escaladari”, a spus aceasta. „In ultimele saptamani, in regiune au fost mai multe alerte cu bombe in scoli si institutii medicale, au urmat exploziile de ieri si astazi (marti - n.r.). Autoritatile Republicii Moldova urmaresc cu atentie si vigilenta. Analizele noastre arata ca exista tensiuni intre diferite forte din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situatiei. Acest lucru vulnerabilizeaza regiunea si creeaza riscuri pentru Republica Moldova”, a aratat Maia Sandu.
Temeri ca Rusia isi va extinde interventia din Ucraina
Un general rus de rang inalt, Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, declara recent ca Rusia are in vedere in Ucraina inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se inregistreaza „cazuri de oprimare a populatiei rusofone”.
Dupa declaratia generalului rus, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat ca invazia declansata de Rusia asupra tarii sale este doar inceputul si ca Moscova are planuri pentru a invada si alte tari.
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, in Parlamentul de la Berlin, ca nu este clar cine se afla in spatele atacurilor care au avut loc in regiunea separatista Transnistria, dar a descris situatia din Moldova ca fiind „extrem de critica”. De altfel, Annalena Baerbock si omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, au declarat vineri ca sunt hotarati sa sprijine Republica Moldova in fata riscurilor de destabilizare cu care se confrunta, potrivit AFP.
In ultimele zile, guvernele mai multor tari europene si-au avertizat cetatenii sa paraseasca imediat regiunea transnistreana, iar Bulgaria si-a extins chiar avertismentul asupra intregii Republici Moldova.