Veniturile bugetului național public pentru anul 2025 vor crește cu peste 8 la sută. Cel puțin asta reiese din proiectul legii bugetului votat de deputații PAS, spun analiștii economici. În același timp, și chetuielile ar urma să crească. Cei mai mulți bani din buget vor fi alocați pentru trei domenii cheie, și anume protecție socială, educație și sănătate. Chiar și așa, analiștii economici sunt de părere că sumele pentru aceste sectoare sunt prea mici pentru a contribui la dezvoltarea lor.

Ultimul update: 26.12.2024, 15:33 Publicat:26.12.2024, 14:41

Stas MADAN, ECONOMIST SUPERIOR EXPERT-GRUP: „Principalele surse de venit ale bugetului public național pentru anul 2025, sunt din impozite și taxe, cea mai mare parte din impozite și taxe revine impozitelor indirect, adică taxa pe valoarea adăugată și accizele, după care impozitele pe venit. O altă pondere importantă din ce este format BPN sunt contribuțiile sociale și medicale, care sunt acei bani care se achită din salariile noastre.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: „Toate acestea, adică impozitele, taxele, contribuțiile sociale, reprezintă circa 94 la sută din veniturile bugetului public național pentru anul viitor. Alte 6 la sută din venituri reprezintă granturile și alte venituri, care nu sunt încadrate în impozite și taxe.”

VENITURILE BUGETULUI PUBLIC NAȚIONAL 2025 

Impozite, taxe, contribuții sociale 94%

Granturi 1,1%

Alte venituri 4,9%

Veniturile pentru 2025, în comparație cu cele din 2024, ar urma să crească cu aproape 9 la sută (8,7%). Experții spun că odată cu veniturile, și cheltuielile se vor mări.

Stas MADAN, ECONOMIST SUPERIOR EXPERT-GRUP: „Cheltuielile totale ale bugetului public național urmează să crească cu 9,6 miliarde de lei, dacă e să vorbim în cifre absolute, 7,7 creșterea procentuală.” 

Oleg TOFILAT, EXPERT WATCHDOG: „Atunci când prețurile cresc, inclusiv la energie, la transport, costul gestionării instituțiilor publice tot crește și cresc toate cheltuielile.” 

Anul viitor, cei mai mulți bani ar urma să fie cheltuiți pentru trei domenii cheie – protecție socială, educație și sănătate.

DOMENIILE CARE VOR ACOPERI CELE MAI MULTE CHELTUIELI 

Protecție socială – 38%

Educație – 15,8%

Sănătate – 14,6%

Stas MADAN, ECONOMIST SUPERIOR EXPERT-GRUP: „Dacă să rotunjim, practic doi din trei lei cheltuiți de stat în bugetul public național merg spre aceste trei sectoare.” 

Expertul economic Marin Gospodarenco este însă de părere că aceste domenii oricum nu vor beneficia de suficienți bani pentru a se putea dezvolta.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR EXECUTIV LA CENTRUL ANALITIC ECONOMICA: „După mine nici sănătatea nu va beneficia, reparația drumurilor sunt sume foarte mici, la întreținerea drumurilor, construcția unor drumuri noi, iarăși nu au fost alocate resurse financiare suficiente. Creșterea salariilor, atât bugetarilor, cât și unor categorii de profesori, din domeniu sănătății.”

Între timp, deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor se apropie de 14 miliarde de lei, sau circa 4 la sută din Produsul Intern Brut.

Oleg TOFILAT, EXPERT WATCHDOG: „Nu cred că acest buget a ținut cont de criza energetică care ne așteaptă în acest sezon. Ceea ce înseamnă că probabil va trebui de alocat mai multe resurse pentru compensații sau măsuri de urgență.”

Este cert însă că indiferent care va fi acesta, deficitul bugetar afectează nu doar statul, dar și cetățeanul simplu.

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR EXECUTIV LA CENTRUL ANALITIC ECONOMICA: „Consecințele indirecte, este clar că creșterea economică se diminuează, statul devine instabil, o inflație mai mare, creșterea inflației. Dacă vorbim de lucrurile directe, afectează buzunarul cetățeanului. Puterea de cumpărare scade.”

Deficitul bugetar ar urma să fie acoperit atât din surse interne, cât și din surse externe, menționează analiștii.

Oleg TOFILAT, EXPERT WATCHDOG: „Deficitul bugetului se acoperă prin două instrumente – primul este investițional, adică prin privatizare sau vânzare de active pe care statul consideră că nu are nevoie. O altă sursă de finanțare a deficitului sunt împrumuturile. Dacă nu ne ajung bani, mergem și împrumutăm.”

Marin GOSPODARENCO, DIRECTOR EXECUTIV LA CENTRUL ANALITIC ECONOMICA: „Sursele interne se prezumă că vor fi emisiuni de valori mobiliare de stat, de circa 8,5 miliarde lei. Alte sume vor fi găsite din vânzarea de anumite bunuri ale statului și în urma lichidării băncilor care au fost devalorizate.”

Pentru anul 2025, bugetul național public este prognozat să ajungă la puțin peste 119 miliarde de lei. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.