Deși oficialii de la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu, au declarat de mai multe ori că nu se vor opune reluării livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, liderul separatist de la Tiraspol i s-a plans ambasadorului agreat rus că autoritățile ar bloca acest proces. Oleg Ozerov a fost într-o vizită la Tiraspol și, chiar dacă tot Moscova a creat această criză energetică, spune că Rusia depune eforturi pentru a o soluționa. Experții spun că acesta a fost planul inițial al Kremlinului, de a crea o problemă, iar apoi să se prezinte drept salvator.
La întrunirea de ieri cu ambasadorul Rusiei în Moldova, Vadim Krasnoselski a declarat că autoritățile constituționale ar pune piedici în reluarea livrărilor de gaze rusești regiunii transnistrene, lucru negat de Chișinău.
Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: ”Observăm o rezistență din partea oficialilor moldoveni privind acest proces. Practic, cei de la conducere, în ciuda declarațiilor președintelui, fac tot posibilul pentru ca în regiunea transnistreană să nu ajungă gazul.”
Anterior, autoritățile de la Chișinău au declarat că nu se opun livrărilor de gaze în stânga Nistrului.
Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: "Declarațiile așa-zisului lider de la Tiraspol sunt o copie fidelă a mesajelor Moscovei. Nu este surprinzător că le face chiar în fața unui reprezentant rus. Scopul acestor declarații este clar: să semene neîncredere între cele două maluri ale Nistrului și să aducă discuția publică pe o pistă rusească, lipsită de soluții reale."
Iar acum, chiar dacă tot Moscova a creat această criză, sistând livrările de la 1 ianuarie, ambasadorul rus agreat încearcă să convingă că Rusia caută soluții.
Oleg OZEROV, AMBASADORUL AGREAT RUS: "Desigur, nu este vorba de o destabilizare, ci, dimpotrivă, este vorba de eforturile Federației Ruse pentru a stabiliza situația, pentru a rezolva această criză umanitară în interesul cetățenilor."
Experții spun că, din start, planul Kremlinului a fost de a crea artificial această criză, pentru ca apoi să vorbească despre anumite soluții, încercând să se prezinte drept salvator.
Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG: "Scopul inițial al Federației Ruse era să ducă Moldova într-o criză și într-un colaps umanitar, ceea ce n-a reușit. Ceea ce încearcă să facă și așa numitul oficial de la Tiraspol și ambasadorul Federației Ruse este să transfere vinovăția către Chișinău. De asta, posibil să intervină niște scheme netransparente de achiziții de gaze, niște condiționări din partea căror entități vor fi cumpărate."
Acum câteva zile, Vadim Krasnoselski a anunțat că Rusia va relua livrările de gaze în regiunea transnistreană, dar nici până azi Moscova nu a spus când va face acest lucru, care ar fi ruta de transport și cine va achita pentru tranzit. Liderul separatist de la Tiraspol a declarat ulterior că o companie de pe malul drept ar putea fi furnizor. Autoritățile de la Chișinău au spus că nu se opun livrărilor de gaze, dar că, potrivit legii, doar Moldovagaz poate să facă acest lucru.