Astăzi locuitorii din stânga Nistrului vor rămâne fără lumină o dată pe zi timp de 5 ore și nu 8 ore. În aceste condiții mai multe instituții de învățământ din regiunea transnistreană au trecut la studiile online. Deoarece în lipsa gazului, școlile nu au căldură. Astăzi Tiraspolul a prelungit starea de urgență în economie până pe 8 februarie.
Deconectările de energie electrică au început astăzi la ora 8 și vor dura până la ora 23. Practic toate localitățile, care sunt împărțite în 16 grupe vor avea loc întrurperi de 5 ore. Astăzi a fost creat al 17-lea grup de consumatori de energie electrică. Acestea sunt fabricile de producție , care pot folosi lumina de la miezul nopții până la ora 6 dimineața. În acest context în grădinițe vor fi deschise grupe de noapte, care vor fi feceventate de copii, anagajații întreprinderilor, care activează pe timp de noapte. La Tiraspol, oamenii care locuiesc la bloc susțin că au rămas fără lumină și apă, iar situația se înrăutățește cu zi ce trece.
”Iată așa curge apa încet. Noi deja știm că așa este situația și avem acolo reverve în sticle de plastic.”
Aceasta femeie care locuiește la etajul 11 al unui bloc din Tiraspol, spune că atunci când se stinge lumina dispare și apa. Cu aceeași problemă se confruntă și locuitorii alte 30 de clădiri din oraș, astfel că oamenii sunt nevoiți să-și facă provizii de apă.
Andrei KĂSATONI, DIRECTORUL ÎNTREPRINDERII DE LIVRARE A APEI DIN TIRASPOL: „Presiunea apei în blocuri până la etajul 5 este stabilă, de la 4 până la 8 este acceptabilă, slabă dar acceptabilă, iar de la etajul 9 în sus apă nu este."
Unii localnici au făcut haz de necaz și deghizați în dinozauri au ieșit într-o curte de la Tiraspol să facă ochiuri la grătar. Cel puțin așa scrie presa locală.
Astăzi așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a votat prelungirea situației de urgență economică în regiunea transnisterană până la 8 februarie inclusiv. După sistarea livărilor de gaze din Rusia Guvernul a propus Tiraspolului să cumpere gaze naturale de pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, a fost testată ruta alternativă transbalcanică pentru importul de gaze prin Bulgaria. Ofertele însă au fost refuzate, iar unul dintre motive a fost costurile prea mari. Ieri în timpul întâlnirii cu președintele în exercițiu al OSCE, liderul separatist Vadim Krasnoselskii a spus regiunea are bani, dar nu are conturi în euro și dolari, pentru a cumpără gaz de pe bursele europen, acuzând Moldova de controlul bancar și financiar.
Vadim KRASNOSELISKII, LIDERUL DE LA TIRASPOL: ”Noi fizic nu putem cumpăra gaz și nu pentru că nu avem bani, dar pentru că nu avem conturi ca să achităm în dolari sau în euro pentru gazul livrat.”
Liderul separatist a reiterat că nu i s-ar fi propus vreun sprijin din partea Chișinăului, acuzând autoritățile constituționale de provocardea crizei din stânga Nistrului. Lucru respins de oficiali.