Linia electrică Vulcănești-Chișinău, care a început să fie construită anul trecut, ar urma să fie dată în exploatare în luna decembrie a acestui an. Promisiunea a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii în PROfunzime, menționând că asta ne va putea scăpa de vulnerabilitatea energetică. Și asta pentru că, în prezent, energia electrică pe care o primim din România trece prin nodul energetic al Centralei de la Cuciurgan, iar regiunea transnistreană ar putea deconecta în orice moment lumina.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Noi să ne asigurăm că linia este dată în exploatare nu în iunie 2026, dar în decembrie 2025.
- La această etapă, obiectivul nostru este la sfârșitul acestui an, linia electrică Vulcănești-Chișinău să fie dată în exploatare și noi să nu mai fim vulnerabili în raport cu centrala de la Cuciurgan prin care trece actuala linie Isaccea-Vulcănești."
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "- Foarte bine se vede. Dacă cei din regiunea transnistreană doresc, ne pot închide curentul în acest moment?"
Acesta însă nu este unicul risc pentru securitatea energetică a țării, spune premierul.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “O altă vulnerabilitate în acest context este segmentul din Ucraina care poate fi bombardat.
- Pe acel segment există un pilon cu o structură foarte complexă și dacă Rusia bombardează acel pilon, perioada de restabilire e de două săptămâni.”
Construcția liniei Vulcănești-Chișinău a început în martie anul trecut, după o perioadă lungă în care întreg procesul a fost tărăgănat.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “- De ce s-au admis aceste întârzieri în construcția acestei linii care este atât de importantă?"
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "- Acum ne concentrăm și antreprenorii și cu finanțatorul, Banca Mondială, ca noi să ne asigurăm că recuperăm o parte din acele (n. red întârzieri). Întârzierile au fost din cauza procedurilor de achiziție, a unor lucrări tehnice care trebuie să aibă loc după procedura de expropiere. Au fost mai multe bariere administrative.”
Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, până acum, implementarea lucrărilor este de circa 49 la sută și cuprinde circa 190 de fundații și doar 30 de piloni asamblați, din totalul de 500. Șantierul de construcții se extinde, în prezent, pe o suprafața de 65 de kilometri.