Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită de lucru în Zona de Securitate a țării, alături de Prim-ministrul Dorin Recean și Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Scopul vizitei a fost să evolueze impactul crizei energetice asupra localităților din această regiune și de a sprijini cetățenii aflați în dificultate.
UPDATE 10:36 Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Imediat ce criza a apărut noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului, cu o propunere ca ei să cumpere gaz, noi să le organizăm achizițiile de gaz, pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic. Dar am primit refuz.”
UPDATE 10:30 Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Suntem astăzi aici ca să discutăm cu administrația publică locală și am avut o discuție cu mai mulți primari și șefi de raioane, localități afectate de această criză energetică. Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți. E nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă și așteptăm acum ca ministerul Dezvoltării Regionale și Insfrastructurii si primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice.
Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului. Așa încât să se producă electricitate și stânga Nistrului să achite Ucrainei. Ar putea fi o soluție. Chișinăul și Kievul urmează să discute această potențială soluție.”
UPDATE 10:25 Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE AL REPUBLICII MOLDOVA: „A fost o discuție cu administrația publică locală din mai multe localități din Zona de Securitate, din trei raioane. Au fost prezenți și președinții unor consilii raionale. Președintele va avea un program în continuare, va merge și în alte localități. S-a discutat despre ajutoarele care au fost deja oferite, despre listele de ajutoare, care urmează a fi date acestor localități, despre conectarea la gaz natural și conectarea la rețelele de energie electrică. Mai ales că fiecare localitate din cele invitate astăzi, se confruntă cu probleme diferite. Unele au și probleme legate de gaz, și probleme legate de electricitate. Altele sunt foarte greu conectate la rețelele noastre, va dura patru luni, este vorba de investiții foarte mari și lucrări de teren de durată. Au fost și reprezentanții companiilor de energie electrică și de gaz, care au spus că sunt niște protocoale de lucru, care pot fi îngreunate de situația meteo, totuși e o perioadă de iarnă, dar vom face aceste lucrări cât de repede posibil. De asemenea, vom încerca să discutăm cu cei de la Tiraspol despre situația localităților Varniția și Copanca, care pot fi conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova, dar folosind infrastructura, care este temporar în administrația lor, deocamdată evită aceste discuții.
Am avut un ping pong de comunicate și declarații în ultimele zile. Sigur că trebuie să discutăm. În câteva ore vom avea o discuție cu președintele în exercițiul al OSCE, care merge și la Tiraspol. Noi sperăm că vom avea o reuniune 1+1. Este nevoie de deschidere, pentru că putem face ședințe, trimite mesaje, dar dacă nu este dorință pentru cooperare, atunci este mai complicat. Sigur că noi ne gândim cum am putea oferi, chiar și pâine în anumite localități, că înțelegem că sunt probleme de funcționare a întreprinderilor de alimentație.
E un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale Republicii Moldova purtat fără îndoială de Moscova. Scopul este destabilizarea situației în țara noastră, dar și în regiune. Punerea sub lovitură a tot ce înseamnă parcurs european, într-o perioadă dificilă politic, global, regional.”
UPDATE Oficialii discută cu primarii din toate localitățile despre problemele din localitățile, precum accesul la stocuri de lemne, aspecte tehnice de conectare la gaz/electricitate via Moldovagaz și Premier Energy, implementarea programelor de conservare enegetică.
ȘTIRE INIȚIALĂ Potrivit unui comunicat emis de Președinția Republicii Moldova, criza energetică, generată de decizia „Gazprom” de a întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, a afectat grav mai multe localități din Zona de Securitate, care nu sunt conectate direct la rețelele energetice de pe malul drept al Nistrului.
Pentru a răspunde acestei situații, pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus conectarea satelor Varnița și Copanca la rețeaua de energie electrică a distribuitorului „Premier Energy”. De asemenea, 14 localități vor fi integrate în rețelele de gaze naturale ale „Moldovagaz”.
Guvernul a oferit și ajutoare umanitare, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
În cadrul vizitei sale, șefa statului va purta discuții cu autoritățile locale, liderii comunităților și locuitorii din satele afectate, vizitând, de asemenea, școli, grădinițe, un centru medical și alte instituții esențiale pentru bunăstarea populației din zonă.
În regiunea transnistreană, conform aşa-ziselor autorităţi locale, peste 70 de mii gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de gaze rusești. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări "în evantai" din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.