Localnicii din Gura Galbenei, Cimislia, isi vor face spovedania nu la biserica, ci la primarie. Asta dupa ce preotul din sat a castigat alegerile de acum trei zile. Noul primar spune ca duminica va continua sa oficieze slujbe, iar oamenii spera ca acesta va reduce taxa de inmormantare.

Publicat:05.11.2019, 20:46

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Spre altar preotul din sat va merge mai mult in weekend, intrucat mai nou este primarul ales din turul doi de scrutin. Astfel ca diminetile le va incepe ceva mai in vale de lacasul sfant, adica la primarie.”

Constantin Munteanu a facut studii teologice, dar si stiinte politice, iar dupa aproape 20 de ani in slujba bisericii si-a spus ca poate fi si in slujba oamenilor.

Constantin MUNTEANU, PRIMARUL ALES AL  LOCALITATII GURA GALBENEI, CIMISLIA: „- Dupa ce buchie o sa conduceti la primarie, dupa biblie sau dupa lege? - Daca exista legea morala si a statului, ele se combina.”

A gresi e omeneste, a ierta - Dumnezeieste, spune Biblia. Insa, odata schimbata functia, noul primar sustine ca se schimba si regulile.

Constantin MUNTEANU, PRIMARUL ALES AL  LOCALITATII GURA GALBENEI, CIMISLIA: „- Dvs ce o sa faceti cu cei din localitate care vor gresi? - O sa vorbim. - O sa-i iertati ori o sa-i pedepsiti. - Dumnezeu iarta. Eu vreau disciplina, organizare si munca.”

Chiar daca se spune ca politica nu are nimic in comun cu biserica, primarul ales sustine ca a fost inaintat pentru aceasta functie cu binecuvantarea Episcopului de Cahul si Comrat. Odata asezat in fotoliul de primar, haina de preot insa nu va fi pusa in cui. 

Constantin MUNTEANU, PRIMARUL ALES AL  LOCALITATII GURA GALBENEI, CIMISLIA: „De ce sa nu combin. Biserica ramane la locul ei, primaria la locul ei.”

Oamenii din sat vor schimba locul spovedaniei, de la biserica - la primarie, vor modifica si textul discutiei, de la pacate la probleme.

„- Pana acum cand il intalneati pe strada cum il salutati? - Buna ziua parinte. De maine daca i se va valida mandatul, o sa-i spun buna ziua domnule primar. In biserica o sa-l salutam ca pe preot in primarie ca pe primar.”

Iar unii asteapta de la noul edil ales o reducere a taxei de inmormantare.

„Sa scoata taxa.”

„- Credeti ca cei care o sa greseasca o sa fie iertati mai usor? - Nu stiu. Dupa fapta si rasplata.”

„Sa vedem ce o sa faca el. Poate sa slujeasca duminica, iar in cursul saptamanii sa fie la lucru.”

Constantin Munteanu spune ca in biroul de primar inca nu a pasit, stie insa prea bine ce nu va lipsi din incapere.

„- O sa fie o icoana, pentru ca vreau sa ma ajute in munca asta.”

Iar zilele de primar vor incepe la fel ca pana acum,…

„Cu Doamne ajuta.”