Locuitorii din regiunea transnistreană sunt în așteptarea gazului și spun că pe zi ce trece, o duc din ce în ce mai greu. Pentru a doua săptămână la rând, fabricile activează doar noaptea, iar muncitorii spun se plâng pe acest regim. Greu le este elevilor și profesorilor, care după vacanța de iarnă au revenit la studiile de la distanță.

Publicat:23.01.2025, 18:43

Pentru a doua săptămână la rând, deconectările în regiunea transnistreană au început la ora 7 dimineața și vor dura, în evantai, până la ora 22. Cel mai greu le este pensionarilor. De la începutul anului, în apartamentul acestei femei temperatura constantă este de maxim 16 grade. Până acum, pensionara se încălzea sub trei plapume, ieri însă, a primit un reșou electric.

”Pun sticla sub plapumă și mă încălzesc așa. Pun două astfel de sticle.”

Oamenii spun că îngheață în propriile apartamente.

”Stăm sub plapume, avem reșouri electrice dar îl conectez la cel mai mic regim ca măcar puțin să se încălzească.”

Pentru a doua săptămână la rând, fabricile din stânga Nistrului activează noaptea. Muncitorii susțin că încep lucrul la ora 23 și termină la ora 6 dimineața.

”Primele zile a fost greu să le explic copiilor de ce eu nu sunt alături, dar în rest ne-am acomodat timp de o săptămână.”

Cel mai greu le este celor care au copii mici.

”Tata lucrează ziua, iar mama noaptea. Avem transport garantat care ne aduce și ne duce. Este confortabil și comod. Ne iau de acasă la ora 9:40 și aproape de ora 23 suntem deja pe loc.”

”Prima perioadă a fost foarte greu să ne acomodăm, pentru că niciodată nu am lucrat în regim de noapte, dar asta e necesar.”

Greu le este și profesorilor, care lucrează de la distanță, din cauza că în școli nu este căldură.

”Când nu vezi ochii copiilor, nu poți reacționa la întrebările lor, la ezitările lor. Le este greu profesorilor dar și elevilor. Acest mod de lucru, din păcate, duce la înrăutățirea calității învățământului.”

Într-o declarație, liderul separatist de la Tiraspol a acuzat din nou Chișinăul de această criză și a delclarat că în continuare așteaptă un răspuns privind livrarea de gaze.

Vadim KRASNOSELISKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: ”Am nevoie ca în casele oamenilor să fie cald, ca criza să se termine. Din acest motiv, având în vedere declarațiile doamnei Sandu despre faptul că doar Moldovagaz are dreptul să livreze gaz în regiunea Transnistreană, pe 18 ianuarie am transmis o solicitare oficială în care am declarat că acceptăm condițiile Moldovei și suntem gata să colaborăm cu Moldovagaz.”

Ieri, presa rusă afiliată Kremlinului scria, citând surse, că o companie din Cipru ar fi rezervat capacități de transport prin gazoductul TurkStream, iar furnizarea ar urma să fie reluată pe 1 februarie. De partea cealaltă, autoritățile de la Chișinău spun că această nouă soluție, despre care nu au fost informate, este de fapt una artificială, iar o soluționare reală a crizei încă nu a fost prezentată.