Locuitorii din regiunea transnistreană au început să primească gaz și căldură, după o lună de frig și beznă, criză provocată de Rusia. Asta după ce gazul cumpărat de Energocom din banii oferiți sub formă de ajutor din partea UE a ajuns în țevele din regiune. Mulți dintre locuitori însă spun că trăiesc în continuare cu nesiguranță și acum încearcă să economisească pentru ca aceste volume să le ajungă cât mai mult.

Ultimul update: 02.02.2025, 20:22 Publicat:02.02.2025, 20:19

Majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului spun că s-au trezit în această dimineață cu locuințele calde. 

„Pentru mine fiecare zi a fost o provocare.”

„Caloriferele deja sunt calde. Deja nu mai stăm cu căciuli și îmbrăcați în apartament.” 

Nina MOGA, LOCUITOARE A ORAȘULUI TIGHINA: „Sâmbătă seara a început trepatat să se încălzească caloriferele și aerul în apartamente. Apă fierbinte încă nu este. Au zis că mai întâi să se încălzească apartamentele și poate de mâine o să ne dea și apă fierbinte.”

Nina Moga este din Tighina. După o lună de frig, timp în care a apelat la diferite soluții ca să se încălzească, precum reșouri sau sticle cu apă fierbinte, acum spune că în casa ei în sfârșit e cald. 

Nina MOGA, LOCUITOARE A ORAȘULUI TIGHINA: „E o mare bucurie pentru toți. Sperăm să fie și mai departe tot așa, să nu o mai stingă. Că timp de o lună am stat chiar în frig și fără apă fierbinte.”

Căldura a ajuns și în școlile din regiune, iar de marți copiii ar urma să se întoarcă fizic la școală. 

Raisa PĂDUREAN, DIRECTOR ADJUNCT, PROFESOR LICEUL TEORETIC „LUCIAN BLAGA” DIN TIRASPOL: „La școală, dimineață la etajul întâi câteva clase erau călduțe. Astăzi, mâine școala se va încălzi și marți toată școala iese la ore cu prezență fizică.”

Între timp, muncitorii din regiune continuă să verifice sistemele de încălzire atât cele din blocurile de locuit, cât și din casele particulare. 

Raisa PĂDUREAN, DIRECTOR ADJUNCT, PROFESOR LICEUL TEORETIC „LUCIAN BLAGA” DIN TIRASPOL:  „Electricitate este peste tot, și în sate, și în orașe, și blocurile sunt conectate.” 

Totodată, pe canelele de telegram din stânga Nistrului au fost publicate și imagini de la centrala Cuciurgan, care deja funcționează pe gaz, dar și de la ce centralele termice. Oamenii din regiune spun totuși că nu știu ce se va întâmpla peste 10 zile, iar singurul lucru pe care îl pot face acum e să facă economii.

Nina MOGA, LOCUITOARE A ORAȘULUI TIRASPOL: „În toată ziua diferite versiuni. Fiecare se așteaptă și știe că trebuie să economisească pentru că pe viitor nu se știe ce ne așteaptă.” 

Regiunea transnistreană a rămas în frig și beznă timp de o lună, pentru că Rusia a sistat la 1 ianuarie livrările de gaz, după ce Ucraina a interzis tranzitul pe teritoriul său. Moscova putea folosi rute alternative, dar nu a făcut-o. Deși la un moment dat Vadim Krasnoselskii anunța că Rusia va relua furnizarea gazului, sub formă de ajutor umanitar, acest lucru nu s-a întâmplat, iar regiunea a fost ajutată de Uniunea Europeană. Krasnoselskii a transmis și un mesaj de mulțumire șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru grantul de 20 de milioane de euro oferit regiunii. 

Ieri, Energocom a făcut primele achiziții și livări de gaze către stânga Nistrului. Potrivit calculelor preliminare, volumul va fi suficient pentru 10-12 zile. Autoritățile spuneau că Uniunea Europeană ar fi dispusă să ofere ajutor în continuare, dar detalii nu au fost oferite.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.