Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă și în acest an separat de Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei. În premieră însă Patriarhia Română a decis să aducă focul haric la Chișinău cu avionul, într-o procesiune solemnă la Aeroport. Lumina sfântă va ajunge în capitală în sâmbăta dinaintea Paștelui.

Publicat:25.04.2024, 21:07

Constantin OLARIU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL MITROPOLIEI BASARABIEI: ”Aeronava care aduce sfânta lumină de la Ierusalim, la București, împreună cu o delegație specială a Patriarhiei Române, va veni la Chișinău sâmbătă seara, apoi se va îndrepta spre Iași.”

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, aflată în subordinea Patriarhiei Române, ne-a spus că focul haric va fi întâmpinat la Aeropotul Internațional Chișinău.

Constantin OLARIU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL MITROPOLIEI BASARABIEI: ” Delegația Patriarhiei Române va fi întâmpinată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Petru și cei doi episcopi ai Mitropoliei Basarabiei, împreună cu un sobor de preoți și credincioși doritori."

Ulterior, lumina sfântă va fi adusă la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din capitală, iar de acolo va fi împărțită bisericilor subordonate Mitropoliei Basarabiei. Și Mitropolia Moldovei a anunțat că va aduce focul haric de la Ierusalim, la Chișinău.

Ioan MOȘNEGUȚĂ, VICAR MITROPOLITAN AL MITROPOLIEI MOLDOVEI: ” Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în acest an Preasfințitul Filaret, Episcopul de Căpriana, vicar al Mitropoliei Moldovei, va conduce grupul de pelerini spre Țara Sfântă. Luni vor pleca, vor avea de săvârșit un pelerinaj de 6 zile în Ierusalim."

Sâmbătă seara, aeronava cu lumina sfântă va ajunge la Chișinău, după care focul haric va fi dus la Catedrala Mitropolitană din Chișinău.

Ioan MOȘNEGUȚĂ, VICAR MITROPOLITAN AL MITROPOLIEI MOLDOVEI: "Întrucât vor pleca cu o cursă comercială, fiecare își va achita atât biletul pentru zbor, cât și șederea de 6 zile în Țara Sfântă. Nu avem niciun ctitor, niciun sponsor, niciun ajutător în acest sens.”  

În acest an Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai.