De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din capitală s-a vorbit despre transformarea dizabilității în abilitate. La eveniment au venit mai multe persoane cu nevoie speciale care și-au depășit diagnosticul și depun efort pentru a duce o viață normală. Acestea au vorbit despre problemele cu care se confruntă și au îndemnat oamenii la empatie și susținere.
La Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din capitală a fost astăzi sărbătoare, iar beneficiarii instituției au demonstrat cum au reușit să-și depășească diagnosticul.
Au început cu un duel al brațelor de fier.
A continuat cu lupte pe saltea.
Au urmat dansuri.
Și nu au lipsit recitalurile la instrumente muzicale.
Pianista Elisa Mîțu din satul Chiștelnița, Telenești de ani 12 vine la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chișinău. De mică se află în scaun cu rotile și prin reabilitare se menține în forma.
Elina MIȚU, ELEVĂ ÎN CLASA A IX-A: „Eu încă de mică am fost acceptată în societate, am prieteni, nu simt la școală o oarecare distanță față de colegi. Iar școală datorită mie a fost dotată cu pantă pentru copii cu dizabilități.”
Elisa își dorește totuși ca în localitatea sa infrastructura să fie mai prietenoasă cu persoanele cu dizabilități.
Elina MIȚU, ELEVĂ ÎN CLASA A IX-A: „Pot spune că trotuarele nu sunt foarte bine structurate, iar asta pentru mine este o dificultate pentru a mă deplasa în sat.”
Maria MÎȚU, MAMA ELISEI: „Persoanele cu dizabilități nu prea sunt luate în seamă. Vreau ca societatea noastră, ca țara noastră să acorde cumva un suport nu atât financiar, cât psihologic, emoțional.”
Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, care este unicul de acest gen din țara noastră, este o salvare și pentru familia Matișin din satul Sturzovca, Glodeni.
Marina MATIȘIN, MAMĂ: „Noi demult venim aici, avem rezultat. La Bălți nu este așa centru. Ar fi bine să fie, e departe, copilului îi este greu să facă drum lung, două ore, e cam greu.”
„- Cum e la școală?
– Bine.
– Dar câți prieteni ai acolo?
– Mulți.
– Care e disciplina ta preferată?
– Istoria.”
Evenimentul organizat la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată anual pe 3 decembrie.
Ecaterina GINCOTĂ, DIRECTORUL CRRC: „Transformăm dizabilitatea în abilitate prin reabilitare și tehnologii asistive. Este foarte important ca noi toți asta să realizăm.”
Alexandru VOLOC, COORDONATOR DE PROGRAME, OMS: „Noi vrem ca aceste servicii să fie fortificate, să fie mai moderne, să trecem la metode de incluziune sociale, de abilitare.”
În Republica Moldova sunt peste 160 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă 6,4 la sută din totalul populației.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.