Sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană va afecta și câteva localități de pe malul drept, conectate la rețeaua de pe malul stâng al Nistrului. În satul Varnița, aflat în zona de securitate, mai multe instituții publice au rămas deja fără gaze și caută alternative pentru a se încălzi. Autoritățile de la Chișinău susțin că vor găsi soluții pentru localitățile afectate.
În satul Varnița, din Anenii Noi, toate instituțiile publice, cu excepția grădiniței din localitate, au fost deconectate de la gaz.
Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Centrul de Sănătate Varnița a fost deconectat de la gazele naturale începand de sâmbătă. Acum instituția se încălzește cu ajutorul a 16 aparate de aer condiționat - câte unul în fiecare cabinet. Administrația vrea să cumpere și un generator pentru a nu rămâne fără energie electrică în caz de deconectări.”
Elena, MEDIC, CENTRUL DE SĂNĂTATE VARNIȚA: „Desigur că e mai răcoare și la pacienți nu este bine. Desigur, când era gazul era bine.”
Ghenadie BEȘELEA, MEDIC ȘEF, CENTRUL DE SĂNĂTATE VARNIȚA: „În prezent activăm în regim normal. Căldură avem datorită aparatelor de aer condiționat.
Erați pregătiți că ar putea să fie deconectări de gaze?
-Nu eram pregătiți, dar am pregătit instituția din start, de când a fost construită.”
La acest centru sunt peste 15 mii de beneficiari, cei mai mulți circa 10 mii sunt din localități din stânga Nistrului, iar 5 mii sunt din Varnița. Oamenii pe care i-am întâlnit aici, majoritatea veniți de la Tighina și Tiraspol, ne-au povestit că situația din regiune este dificilă, iar oamenii sunt panicați.
„ Este rău. Toți umblă și caută, încălzitoare, aragaze. Este foarte rău.
Dacă caută și sacuri de dormit, înseamnă că sunt la limită.”
Galina ȘARNINA, LOCUITOARE TIGHINA: „Noi avem casă pe pământ, care în primul rând o să fie deconectată de la gaz. Nimic nu ne spun. Ne-au speriat doar că pe 1 ianuarie 2025, când ne vom trezi, noi nu o să avem nimic. De parcă ne trimit în epoca de piatră.”
În Varnița rămâne conectată la gaz doar grădinița.
Alexandr NICHITENCO, PRIMARUL DIN VARNIȚA, ANENII NOI: „Grădinița dacă o să lucreze, o să fie părinții liberi, care au necesitate de a pleca la serviciu. Asta a fost prima problemă, care ne-am străduit să o rezolvăm.”
Școala din sat se încălzește cu peleți, dar stocurile au mai rămas doar pentru o săptămână. Așa că nu este exclus ca elevii să învețe de la distanță. Localitatea este conectată la rețeaua de gaze din stânga Nistrului, iar Tiraspol a anunțat deja primăria că din 1 ianuarie fără gaz vor rămâne și consumatorii casnici.
Alexandr NICHITENCO, PRIMARUL DIN VARNIȚA, ANENII NOI: „O să avem întâlniri cu conducerea, trebuie să căutăm soluții.
-Aveți vreun plan, s-au găsit unele soluții?
Până când, la școală e vacanță, la grădiniță este gaz și deja vom vedea cu cetățenii de rând. Discutăm, se caută soluții.”
Așa că oamenii sunt îndemnați să se asigure cu lemne, cărbune, să economisească energia electrică și să facă rezerve de apă potabilă.
„Până ce avem gaz, dar după vedem cum va fi. Acum mă încălzesc cu gaz, dar dacă nu va fi, am lemne, am cazan pentru lemne. Prin sat aici avem. Mai greu la aceștia care sunt la etaj.”
Sâmbătă, compania „Tiraspoltransgaz” a întrerupt furnizarea de gaze către douăsprezece instituții controlate de Chișinău. S-a întamplat la câteva ore după ce Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze naturale regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie.
Constantin BAROSAN, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL ENERGEI: „Toate instituțiile sunt identificate. Este cunoscut necesarul de energie pentru fiecare și fiecare instituție va fi dotată cu surse alternative de energie. Adică fie electricitate, fie pentru încălzire.”
11 localități din Zona de Securitate, aflate pe malul drept al Nistrului, sunt conectate la rețelele Tiraspoltransgaz.