Deși Guvernul a anunțat că 12 localități din zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului, au fost deconectate ieri de la rețeaua de gaze, majoritatea dintre acestea primesc în continuare combustibil din partea Tiraspoltransgaz. Gazul va fi livrat încă pentru cel puțin 10 zile, dar ce se va întâmpla ulterior nu se știe, așa că locuitorii își fac rezerve de lemne. Autoritățile centrale spun că sunt în căutare de soluții, fără să ofere detalii.

Publicat:02.01.2025, 21:53

Valentin Mititel, locuitor al satului Hagimus, din raionul Căușeni, spune că deși s-a anunțat că localitatea nu va avea gaz de la 1 ianuarie, până azi nu s-au făcut deconectări.

Valentin MITITEL, LOCUITOR AL SATULUI HAGIMUS: “Avem căldură, avem gaz.
Cazanul lucrează, avem încălzire.”

Bărbatul spune că oamenii nu știu pentru cât timp vor mai avea gaz, așa că pregătesc lemnele pentru a avea cu ce se încălzi.

Valentin MITITEL, LOCUITOR AL SATULUI HAGIMUS: “În cazul în care se închide noi avem sobă, lejancă, după casă, o să ne chinuim acolo, că altă ieșire din situație nu-i."

Acești doi soți spun că se încălzesc de mai mult timp cu ajutorul sobei, așa că deconectările nu îi vor afecta mult. Cu excepția pregătirii mâncării.

"Noi numai la aragaz avem gaz, da așa, cu lemne ne încălzim. 
- Sunt scumpe și lemnele, dar ne-am făcut rezerve."

"Cum să nu ne fie frică? Fără gaz o mâncare, trebuie. 
- Dacă se închide gazul, mancarea unde o faceți?
- Aici."

Iar Mihail, angajat al grădiniței din sat, locuiește în orașul Tighina. El povestește că acolo situație e dificilă.

"Acum nu este căldură la Tighina, de unde să fie. E închis tot acolo, de ieri, de pe data de întâi.
- Apă fierbinte nu-i, numai apă rece."

Guvernul a anunțat azi că 12 localități din zona de securitate, aflate sub controlul Chișinăului, au fost deconectate de la rețeaua din stânga Nistrului. De fapt, majoritatea dintre acestea au în continuare gaz.

Vadim CEBAN, DIRECTOR INTERIMAR AL MOLDOVAGAZ: "Este un protocol semnat de Moldovagaz, Tiraspoltransgaz și Vestmoldtransgaz. Deocamdată, cât au volume de gaz în rețelele Tiraspoltransgaz, sunt aprovizionate și aceste localități. Este o înțelegere pe care am agreat-o la finalul anului trecut."

Potrivit directorului interimar Moldovagaz, pentru următoarele zile localitățile Coșnița Pohrebea, Pîrîta, Doroțcaia, Copanca, Hîrbovăț, Hagimus și Fîrlădeni vor avea gaz. Celelalte 4 însă au fost deconectate pentru că tehnic, presiunea joasă din țevi nu permite asigurarea acestora cu gaz.
Autoritățile locale spun că o problemă majoră sunt acum grădinițele și școlile, care sunt conectate doar la sistem de încălzire cu gaz.

Alexandru CATAN, PREȘEDINTELE CONSILIULUI RAIONAL CĂUȘENI: "Am venit cu o sugestie pentru primari să venim cu o solicitare către CSE pentru a găsi oportunitate de a avea alternative de lumină și gaze pentru toți cetățenii din satele vizate.

- Posibile deconectări de lumină și gaze sunt în satul Copanca. Satul Copanca și Varnița depind 100% de aceste rețele de gaze și lumină din partea stângă a Nistrului."

Într-un comunicat, Guvernul informează doar că autoritățile centrale sunt în căutare de soluții, fără a oferi detalii. Anterior, ministrul educației spunea că se analizează opțiunea ca elevii din școlile deconectate de la gaz să învețe online.