Mai multi parinti, care au copii cu probleme de auz, au protestat astazi la guvern. Ei sunt revoltati ca doua din cele trei scoli speciale existente in tara, au tras zavorul. Ministerul Educatiei se apara si spune ca acestea ar fi fost inchise dupa ce administratorii intitutiilor au anuntat ca nu mai sunt copii.

Publicat:30.07.2020, 19:43

“Ea nu se intelege absolut cu nimeni, se joaca singura. Acum ne-a dat dosarul, ce sa fac cu copil de clasa a sasea in sat la scoala. Acolo nimeni nu stie cum sa o intrebe cum o cheama.”

Este situatia in care s-a pomenit Lidia Turcan si fiica ei de 11 ani, Marina, dupa ce scolii speciale pentru copii cu probleme de auz, pe care o frecventa, i s-a pus lacatul.  

Lidia TURCAN, PARINTE: “Ea daca va sta acasa, o sa fie nimeni, nici ciobani acum nu sunt. Imi este frica. Ea o sa creasca, o sa aiba familie, sa aiba si ea dreptul la viata.”

Parintii s-au vazut nevoiti sa-si inscrie copii la scolile obisnuite, asta desi institutiile nu dispun de cadre specializate, capabile sa comunice cu micutii. Igor Secrieru are doi fii, Veaceslav de 13 ani si Vitalie de 11, ambii cu deficiente de auz. Cel mare a mers pana acum la scoala speciala din Cahul.

Igor SECRIERU, PARINTE: “Cu el este foarte bine, invata bine. Discuta, merge la magazin, cu sora vorbeste, cu alti prieteni.”

Mezinul insa nu a fost primit, intrucat din 2013, Ministerul Educatiei nu mai elibereaza fise de inscriere. Asa ca a mers la scoala din sat.

Igor SECRIERU, PARINTE: “Baiatul a invatat trei saptamani si mai mult nu a putut. Nimeni nu vorbea cu el, nu este logoped in scoala. El facea panica, avea stres. Il imitau copii, el nu mai dorea sa mearga.”

Desi cei de la Ministerul Educatiei sustin ca cele doua scoli s-au inchis din lipsa de copii, parintii spun altceva.

Elena STAJILA, DIRECTOAREA DE PROGRAM “APARAREA DREPTURILOR PERSOANELOR CU DIZABILITATI”: “Au fost organizati de catre directoare. Li s-a explicat ca scoala nu mai are finantare si urmeaza sa depuna dosarele in scolile de la locul de trai. Am inteles ca la mijloc este o rea vointa a autoritatilor.”

Oamenii au protestat in fata Guvernului. Ulterior, un reprezentant al Ministerului Educatiei a venit sa discute cu ei.

Natalia GRIU, SECRETAR DE STAT IN DOMENIUL EDUCATIEI: “Noi nu am inchis institutia, nu am lichidat-o. O sa avem o discutie cu directorii, cu parintii, cum si-au retras aceste acte.”

Specialistul din educatie spune ca sunt sanse ca cele doua institutii sa primeasca copii din septembrie. Cei de la minister si protestatarii urmeaza sa se intalneasca luni pentru a discuta.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Asa se aude sau mai bine zis nu se aude in lumea celor care au probleme de auz. O scoala normala, care sa le ofere conditii bune de studiu, in care sa invete limbajul semnelor le-ar oferi sansa la o viata cat de cat normala, dar si la un viitor.”

Inchiderea scolilor pentru aceasta categorie de persoane sporeste rata abandonului scolar, spun specialistii, dar si incalca dreptul la educatie, prevazut de Constitutie.