Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru CNN ca Ucraina trebuie sa primeasca mai mult sprijin si toata lumea ar trebui sa inteleaga ca daca Ucraina nu este ajutata, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la Moldova, scrie news.ro.

Publicat:28.08.2023, 18:02

Intr-un interviu in exclusivitate realizat la Chisinau de celebra jurnalista Christiane Amanpour, Maia Sandu a adaugat ca spera ca mai mult sprijin va veni in curand, astfel incat Ucraina sa-si poata recupera teritoriile si sa putem asista la "sfarsitul acestui razboi nebunesc".

Christiane Amanpour a discutat cu presedinta Maia Sandu duminica, cand Republica Moldova a marcat cea de-a 32-a aniversare a independentei sale. Tara se invecineaza cu Ucraina si a cunoscut tensiuni serioase cu Rusia, in special din cauza teritoriului separatist pro-rus din estul tarii, Transnistria, unde sunt stationate trupe rusesti. In februarie, presedintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politica externa din 2012 care recunostea partial independenta Republicii Moldova, reaminteste CNN.

Maia Sandu a explicat in interviul acordat lui Amanpour ca in Transnistria exista un regim care este sustinut de Rusia. "Exista trupele rusesti care sunt stationate ilegal in regiunea transnistreana. Si, bineinteles, acesta este modul in care autoritatile ruse incearca sa influenteze lucrurile in Republica Moldova", a spus Sandu.
Tensiunile au crescut si mai mult de la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina in februarie 2022, odata cu expulzarea reciproca de diplomati intre Moscova si Chisinau.

"Cand oameni din Rusia incearca sa rastoarne un guvern ales in mod democratic, acesta este un semn foarte clar ca nu exista respect pentru aceasta tara", a declarat Sandu pentru Amanpour, referindu-se la expulzarea diplomatilor rusi.

Republica Moldova nu este in prezent membra a Uniunii Europene, dar a depus o cerere de aderare la scurt timp dupa ce Rusia si-a lansat invazia, iar apoi a primit statutul de candidat in iunie 2022. Presedinta Maia Sandu a precizat ca "este un proces lung" si a recunoscut ca "exista inca judecatori corupti si procurori corupti (in Republica Moldova) care nu vor ca reformele sa aiba succes". Ea a subliniat insa ca "democratia din Moldova se va pastra atunci cand tara va deveni stat membru al UE".

Intrebata despre moartea lui Evgheni Prigojin, Maia Sandu a mentionat ca "acest lucru nu face Maia Sandu.

Interviul integral cu Maia Sandu va fi difuzat de CNN luni, la ora 20.00, ora Romaniei.