Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este cel mai important exercițiu de la independență încoace. Asta a declarat președintele Maia Sandu, la emisiunea În Profunzime. Șefa statului a precizat că este important ca la această decizie să participe cât mai mulți oameni, astfel încât niciun politician să nu aibă puterea de a schimba cursul țării. Președintele a pomenit și despre riscurile ca alegerile să fie fraudate, dar afirmă că instituțiile statului sunt pregătite să intervină.

Publicat:06.09.2024, 17:54

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre faptul că există riscul ca referendumul să nu fie validat din cauza prezenței scăzute la urne, ce ar însemna acest lucru?”

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Sondajele pe care le vedem noi cu toții arată o participare bună. 60% este totuși o participare bună. Problema este nu în participarea joasă, problema este numărul de alegători incluși în liste și știm că acest număr este mai mare decât numărul real de alegători și acest număr va fi raportat la prezență. Ăsta este un motiv de îngrijorare, este un motiv din care nu ne putem relaxa și din care trebuie să ne mobilizăm cu toții și să mergem la vot.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Nevalidarea ce ar însemna?”

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „O decizie pierdută și o oportunitate ratată, o oportunitate extraordinară ratată pe care nu avem dreptul să o ratăm. Depinde de noi și nu este un efort foarte mare. Și apoi haideți să ne amintim, noi moldovenii, am luptat atâția ani pentru democrație, am reușit în cele mai complicate vremuri, când aveam regimuri autoritare sau autoritare în devenire, noi pentru asta am luptat.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Pe de altă parte, ne uităm în sondaje și vedem că scade intenția de vot pro-UE, avem acum rezultat la limită, avem un 52 la sută, am văzut ultima dată?”

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu cred că este un rezultat la limită, dar este important nu doar să avem un rezultat pozitiv, dar să avem și un rezultat foarte bun. De-a lungul anilor, noi avem o majoritate de oameni care sprijină aderarea RM la UE, doar că nu este suficient să fie în sondaje acest sprijin majoritar, acest sprijin majoritar trebuie să se traducă în voturi concrete și aici trebuie să ne mobilizăm.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Trendul este în descreștere, cel puțin pe ceea ce ne uităm...”

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Eu nu am această concluzie. Eu mă uit pe trend pe o perioadă mai îndelungată și eu cred că noi avem stabilitate acolo, și bineînțeles, contăm și pe votul cetățenilor noștri care sunt în afara țării pentru că ne dorim cu toții că RM să trăiască în pace, în primul rând, să fie în siguranță și să aibă această oportunitate să se dezvolte, să se modernizeze mult mai repede decât ce s-a reușit în ultimii 30 de ani.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De ce ați considerat că alegerile și referendumul trebuie să aibă loc în aceeași zi?"

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Cred că este o decizie foarte importantă, este cea mai importantă decizie de la independență încoace și la această decizie trebuie să participe cât mai mulți oameni. Trăim vremuri periculoase, tinerii noștri pleacă din țară. Noi trebuie să oferim aici și garanția păcii și garanția oportunităților de dezvoltare și trebuie să facema cest lucru cât mai repede. Ca să avem o claritate, ca să avem o decizie a poporului pe acest subiect important și ca să putem și la Bruxelles să mergem cu mai mare încredere să spunem că asta e dorința cetățenilor Republicii Moldova.”

Maia Sandu a vorbit și despre riscurile privind fraudarea alegerilor.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Știm că există riscuri, noi am vorbit despre ele foarte mult timp, au vorbit instituțiile statului, ne-au avertizat, acum depinde de noi dacă lăsăm ca aceste riscuri să fie mai puternice decât voturile noastre. Ele nu pot fi mai puternice decât voturile noastre, dacă noi vom merge la vot într-un număr mare.”

Șefa statului a amintit despre amenzile cuprinse între 25 și 30 de mii de lei care se prevăd pentru cei care vor lua bani ca să voteze pentru cineva anume. Sandu a făcut apel la cetățeni să iasă la vot indiferent de opțiunea lor politică.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Să vină la alegeri pe 20 octombrie, să voteze pentru președinte, să voteze la referendum, să decidem împreună încotro mergem.”

Alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc pe 20 octombrie.