Republica Moldova nu intentioneaza sa atace pe nimeni, iar singura cale de a rezolva conflictul transnistrean este cea pasnica si diplomatica. Declaratia a fost facuta de Maia Sandu, la emisiunea In Profunzime, dupa ce ieri ministrul rus de Externe a avertizat ca orice amenintare la adresa securitatii trupelor ruse din Transnistria va fi considerata un atac asupra Rusiei. In ceea ce priveste invitatia asa-zisului lider de la Tiraspol la negocieri, sefa statului a spus ca acum nu este momentul potrivit pentru discutii.

Publicat:02.09.2022, 20:34

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Orice atac asupra fortelor de pacificare va fi considerat un atac asupra Rusiei.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu este nicio discutie despre niciun atac, este o declaratie care nu are niciun punct comun cu realitatea. De ce a facut aceasta declaratie, trebuie intrebat domnul ministru. Noi pe partea noastra ne tinem de aceleasi principii pe care am mers pana acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi facuta doar pe cale pasnica si diplomatica si domnul Lavrov stie, pentru ca am discutat in formatul 5+2.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Ar trebui sa ne ingrijoreze aceste declaratii venite de la Moscova?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „De-a lungul ultimelor saptamani si luni, am tot auzit declaratii neadecvate care nu respecta independenta, suveranitatea RM. Ingrijorarile sunt si ele sunt din momentul in care a inceput acest razboi, pentru ca atunci cand vezi ce se intampla in Ucraina, atunci cand este incalcat dreptul international, cand nu se respecta suveranitatea, integritatea teritoriala a Ucrainei, evident ca, cu totii suntem in pericol. Dar eu zic sa nu ne lasam intimidati.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Exista aspiratii la Chisinau de aderare la NATO?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA": „- Exista o prevedere constitutionala care spune ca RM este neutra. RM isi respecta aceasta neutralitate si, repet aceste declaratii sunt manipulatorii si incearca sa induca frica si destabilizare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Krasnoselskii se asteapta sa discutati un statut pentru regiunea transnistreana, de exemplu?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu cred ca acum este momentul cel mai potrivit sa discutam statut. Asa cum am zis mai devreme, avem un format 5+2, care nu este functional acum. Cred ca dupa inchierea acestui razboi o sa revedem acest format, trebuie sa vedem cum o sa se intample lucrurile.”

Pana atunci, Maia Sandu a declarat ca Republica Moldova va depune eforturi ca sa avanseze pe parcursul european.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cat de mare este riscul ca Rusia sa intervina in acest proces pe care l-a ales Republica Moldova?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Atat timp cat avem un razboi in apropiere bineinteles ca sunt riscuri, dar daca e sa analizam lucrurile, astazi linia frontului este mai departe de RM decat era la inceputul Razboiului si trebuie sa le fim recunoscatori ucrainenilor pentru asta, dar altfel sigur ca noi vom opta in continuare sa ne fie respectat dreptul de alegere, libertatea de alegere. Suntem o tara independenta, suverana si o sa decidem noi, nu trebuie sa decida altcineva din afara ce vrem sa facem noi.”