Accelerarea aderării la Uniunea Europeană, promovarea diplomației economice și consolidarea securității naționale sunt doar câteva dintre obiectivele principale ale politicii externe pentru anul viitor prezentate de șefa statului în cadrul unei videoconferințe cu ambasadorii țării.
Aderarea la UE rămâne un pilon esențial, fiind reconfirmată și de cetățenii moldoveni prin votul de la referendumul constituțional, susține Maia Sandu.
Aceasta a subliniat importanța unor rezultate imediate pentru cetățeni și mediul de afaceri, cum ar fi eliminarea cotelor pentru exporturile agricole în Uniunea Europeană, aderarea la Zona Unică de Plăți în euro (SEPA) și reducerea tarifelor la roaming.
Un alt obiectiv important este accelerarea utilizării fondurilor europene din Planul de Investiții de 1,8 miliarde de euro, care va sprijini dezvoltarea infrastructurii, întreprinderile mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă. Președintele a cerut ambasadorilor să se implice activ în atragerea de investiții strategice în sectoare precum agricultura modernă, energia verde și tehnologiile informaționale și să negocieze noi acorduri de liber schimb pentru extinderea accesului produselor moldovenești pe piețele externe.
În relațiile cu diaspora, Maia Sandu a solicitat accelerarea negocierilor pentru semnarea acordurilor bilaterale privind recunoașterea permiselor de conducere și finalizarea acordurilor de protecție socială cu mai multe țări, precum România, Italia, Marea Britanie și Franța. Totodată, extinderea rețelei consulare, prin deschiderea unei ambasade la Astana și a două consulate în Statele Unite ale Americii, va face serviciile consulare mai accesibile pentru moldovenii din afacerea țării.
Pe planul securității, Președintele a subliniat importanța cooperării cu partenerii europeni și internaționali pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova și gestionarea provocărilor de tip hibrid, inclusiv cele energetice. Participarea Moldovei în misiuni de menținere a păcii și sprijinirea altor state în situații de urgență reflectă angajamentul țării pentru stabilitatea și securitatea regională.
În final, Maia Sandu a apreciat sprijinul extern care a permis realizarea unor proiecte importante, precum extinderea Programului „Satul European” și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, Președintele a salutat deschiderea a 20 de noi rute aeriene și creșterea exporturilor agricole în UE, datorită ridicării cotelor pentru șapte produse.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.