Maia Sandu nu neagă o posibilă lichidare a procuraturilor anticorupție și celei pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale. Aseară, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, șefa statului a vorbit în cadrul unei emisiuni despre ineficiența combaterii corupției politice, acuzând mai ales procuratura anticorupție pentru asta. Instituțiile vizate nu au venit deocamdată cu reacții.

Publicat:21.01.2025, 15:32

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:  „Avem probleme cu eficiența instituțiilor de combatere a corupției și chiar dacă noi am făcut mai multe încercări și pe arhitectura instituțională, am încercat într-un fel, nu a funcționat, se pare că acum trebuie să schimbăm și arhitectura instituțională a acestor organe de combatere a corupției ca să putem să consolidăm. Atunci când vorbim despre ineficiența combaterii corupției politice, evident că vorbim și despre procuratura anticorupție.”

Maia Sandu afirmă că într-o săptămână Ministerul justiției, și celelalte instituții responsabile din domeniul justiției, vor veni cu propuneri despre cum ar trebui să arate noua structură instituțională a celor două procuraturi. Această inițiativă, apărută ieri când a fost convocată o ședință neanunțată a Consiliului suprem de Securitate, a stârnit mai multe întrebări, inclusiv în societatea civilă.

Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CENTRULUI PENTRU RESURSE JURIDICE: „Eu doar pot presupune că există anumite nemulțumiri și nu o să fiu primul care spune asta, spațiul public e plin de pretenții în special în partea ce ține de performanța PA, dar în același timp, această instituție are indiferent de cine o conduce acum sau o va conduce în viitor, ea are nevoie să fie capacitată. Până acum această procuratură nu are un sediu, i-au fost promise anumite resurse, inclusiv nu doar vorbim de resurse tehnice, dar și resurse umane. Dacă dorim resurse de la asemenea insituții, trebuie să le capacităm și să ducem reformele pendinte până la capăt.”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova susține că în orice inițiativă de acest fel trebuie să existe mai multă transparență și consultări publice.

Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CENTRULUI PENTRU RESURSE JURIDICE: „Ceea ce nu am înțeles noi, în calitate de organizație a societății civile care urmărește atent acest domeniu este un concept clar care să descrie ce se are în vedere prin consolidare. Pentru că consolidarea poate însemna și lichidarea unei instituții sau absorbirea ei de către alte instituții și acest lucru nu este nicăieri prescris în documentele strategice, nu este prevăzut ca și o măsură imediată sau pe termen lung în planul național de integrare europeană. Nu face parte din recomandările Comsiei Europene.”

Deocamdată reprezentanții celor două procuraturi vizate nu au comentat ideea discutată ieri la Consiliul Suprem de Securitate. Aceștia ne-au spus că așteaptă mai întâi mai multe detalii, întrucât cu ei nu s-ar fi discutat nimic. Nici procuratura generala nu a venit cu o poziție în acest sens până acum.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.