Majorarea tarifelor la gazele naturale va atrage după sine și o creștere a inflației. Analiștii economici susțin că, în primul rând, urmează o creștere a tarifului la energia termică de plus/minus 15 procente, după care ar putea crește prețurile și la produsele alimentare și cele nealimentare. În aceste condiții este greu de crezut că va putea fi menținută ținta inflaționistă de 5 la sută, anunțată de Banca Națională pentru anul viitor. Expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, afirmă că cifra ar putea crește cu 2 puncte procentuale.
Viorel GÎRBU, ANALIST ECONOMIC: „Această scumpire cu 30% aproape a tarifului pentru gazele naturale în mod cert va avea un impact. Impactul direct, cel mai mare, va fi resimțit de populație. Acele activități economice care folosesc gaze naturale sigur că vor înregistra creșterea costurilor și aceste costuri se vor reflecta și în prețuri, prețurile pentru bunurile pe care le consumăm.”
În primul rând majorarea tarifului la gaz va atrage după sine și o scumpire a energie termice.
Viorel GÎRBU, ANALIST ECONOMIC: „Așa cum ANRE a autorizat prețurile pentru gazele naturale, la fel ANRE va trebui să mărească tarifele pentru energia termică, eventual livrată cunsumatorilor. Acest lucru poate dura în timp. ANRE, știm noi că e o instituție care a fost gândită să fie independentă, dar nu este nici pe departe atat de independentă, este sub presiunea factorului politic și atunci aceste tarife pot fi ajustate la o dată mai târzie.”
Veaceslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „La energia termică ar putea solicita o majorare teoretică a tarifului, într-un viitor apropiat, de vreo 15%, ținând cont de această majorare la gaz.”
Aceste majorări de tarife la produsele energetice vor fi resimțite de mediul de afaceri, dar mai ales de cetățeni.
Veaceslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Cel mai mare consumator al gazului până la urmă este populația, deci, oamenii sunt cel mai tare loviți. Și atunci avem al doilea efect al inflației, îl numesc ecoul inflației, când datorită creșterii costului vieții, va fi o presiune asupra mediului de afaceri să majoreze salariul, ceea ce duce la majorarea costului și ai un efect deja ca un ecou al inflației, ai o nouă inflație generată de inflație. Deci, ai o creștere de prețuri care generează alte creșteri de prețuri. Dar, iarăși, după mine, nu va fi foarte mult, în mediu poate maxim inflația se va duce în 7%.”
Veaceslav Ioniță afirmă că cea mai gravă situație va fi în cazul populației care trăiește deja sub pragul sărăciei extreme.
Veaceslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Fiacare al treilea cetățean este sub pragul sărăciei extreme, doar în ultimii 4 ani din cauza tuturor acestor crize, numărul lor a crescut cu 150 de mii. De la 620 de mii de persoane, 770 de mii de persoane au venituri mai mici decât venitul minim din supravețuire biologică, ca omul să-și poată cumpăra minimul de produse alimentare și minimul de medicamente. Ca să fie clar, biroul de statistică a calculat pentru 2023 pragul sărăciei extreme este 3337 de lei.”
Totuși, acum toată lumea așteaptă prognozele Băncii Naționale privinda inflația.
Oleg TOFILAT, ANALIST ECONIMIC: „Cea mai calificată viziune asupra inflației o dă Banca Națională care recent a dat o abordare la ce să ne așteptăm cu inflația și ne-au asigurat că va fi în coridorul de 5% anual. Evident, această previziune nu ținea cont de mărirea tarifelor la gaz.”
Am transmis o solicitare la Banca Națională ca să aflăm cum noile tarife vor influența rata inflației, dar deocamdată nu am primit un răspuns.