Măsurile și mecanismele privind protecția copiilor aflați peste hotare vor fi consolidate. Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei protecție socială, sănătate și familie au examinat proiectul de aderare a Moldovei la Convenția privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea, executarea și cooperarea cu privire la răspunderea părintească și măsurile privind protecția copiilor, adoptată la Haga la 19 octombrie 1996. 

Publicat:27.11.2024, 14:09

Potrivit responsabililor, scopul Convenției este îmbunătățirea protecției copiilor în situații internaționale și evitarea conflictelor între diferite sisteme juridice în legătură cu măsurile luate de autorități. 

„La modul practic, Convenția va oferi sprijin și protecție familiilor internaționale, în special în cazurile în care părinții sunt de naționalități diferite sau locuiesc în țări diferite. 

De asemenea, Convenția recunoaște drepturile și responsabilitățile ambilor părinți și își propune să asigure că aceștia au acces la informații și resurse pentru a-și exercita acest drept. Respectiv, aderarea la acest tratat va asigura un mediu de trai mai sigur și mai protector față de copii, dar și un mediu familial mai armonios pentru toți membrii,”, explică Legislativul.

Convenția privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea, executarea și cooperarea cu privire la răspunderea părintească și măsurile privind protecția copiilor a fost adoptată în 1996 și, până în prezent, a fost semnată de 54 de state, inclusiv toate țările membre ale Uniunii Europene.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.