Medicii reanimatologi de la Urgenta au transmis o scrisoare deschisa sefei statului, Maiei Sandu, Ministerului Sanatatii si administratiei IMU. Doctorii spun ca le-au fost reduse "considerabil" salariile si cer autoritatilor sa intervina. In replica, directorul institutiei explica ca, de fapt, salariile personalului medical din sectia reanimare a fost redus din contul adaosului suplimentar alocat, de la inceputul pandemiei, din contul institutiei medicale.
„Acum un an, subsemnatii ne-am antrenat in adevaratul razboi cu noul tip de virus Covid-19. respectand juramantul dat, am intrat in lupta fara retinere si conditii. Lasand departe sotii si sotiile, copiii si parintii, ne-am desprins de viata obisnuita, ca sa ne facem datoria fata de societatea noastra.
Ne-am dedicat total unicului scop – salvarii vietilor a sute de oameni! Fiecare viata salvata o adaugam la bucurie, cele pierdute – la tristete si amaraciune. In aceasta perioada dificila, statul a intervenit neasteptat cu o majorare a salariului subsemnatilor.
Da, salariul marit nu concureaza cu cel oferit in Europa sau Romania pentru aceeasi munca. Nici macar nu intrece venitul unei manichiuriste sau vanzatoare intr-un mall din R. Moldova. Insa, chiar si in asa cuantum, a fost o motivatie in plus pentru continuarea constiincioasa a muncii noastre.
Reducerea substantiala a salariului este o lovitura puternica pentru sistemul de sanatate al tarii si distruge ultimele sperante ale medicilor onesti. Efortul depus pentru realizarea misiunii noastre este enorm si rezultatele – pe masura!
De aceea, folosind aceasta metoda, atragem atentia autoritatilor competente de a face tot posibilul pentru pastrarea echitatii in sistemul de salarizare a medicilor, fapt ce va determina invingerea definitiva a virusului Covid-19 si salvarea vietilor omenesti”, se arata in scrisoarea medicilor.
Solicitat de Ziarul de Garda, Mihail Ciocan, directorul institutiei explica ca, de fapt, salariile personalului medical din cadrul sectiei de reanimare au fost reduse din contul unor alocari suplimentare oferite de institutie. Astfel, in contextul in care, la moment, institutia medicala inregistreaza datorii, Consiliul de Administrare a IMU a luat decizia de a micsora cu 75% adaosul salarial oferit medicilor pe timp de pandemie din contul institutiei.
„La inceputul pandemiei pentru a motiva doctorii, asistentii medicali si infermierii care lucreaza in sectia reanimare Covid-19, unde intr-adevar era mare, noi am decis, la Consiliul de Administrare, sa alocam, pe langa ceea ce a dat statul 100% adaos la salariu pentru doctorii care lucreaza cu Covid-19, sa le mai dam din sursele IMU, de fapt, preluate de la indicatorii de performata de pe alte sectii, inca 100%. Deci ei, din aprilie pana in aprilie anul acesta, pentru norma norma de lucru pe care o faceau ei, primeau 300%, trei salarii, la doctorii asta ar fi intre 40-50 de mii de lei. Si acum, noi, evident ca am intrat si in niste datorii si ca sa micsoram aceste datorii s-a decis, iarasi la Consiliul de administrare, ca vom motiva acesti doctori care sunt antrenati in sectia reanimare cu Covid, dar numai cu 35%, adica am micsorat de la 100% la 35%. Ei acum au primit salariul 235% fata de norma”, a explicat Mihail Ciocan.
Totodata, directorul spitalului sustine ca un alt aspect pentru ca s-a decis micsorarea adaosului salarial pentru medicii reanimatologi este reducerea numarului de pacienti, dar si faptul ca, odata cu vaccinarea personalului medical, riscul de infectare cu Covid-19 a scazut semnificativ.
„Al doilea aspect, daca inainte, in sectia de reanimare erau deserviti in jur de 60 de pacienti, acum, la moment, avem dor 24 de pacienti. Si al treilea aspect, inainte de vaccinare, evident ca toti doctorii care lucreaza in sectia de reanimare Covid erau supusi unui risc foarte inalt de imbolnavire. Deci acum, dupa ce practic 90% din tot personalul din reanimare au fost vaccinati, riscul de contaminare a scazut semnificativ. Si acesta a fost inca un motiv pentru a scadea volumul de finante alocat pentru remunerarea acestor doctorii. Si al patrulea motiv. In sectia reanimare Covid, doctori, asistente medicale si infermiere deservesc 120 de oameni. Dar noi in total, in Institut, avem 1800 de oameni, care de fapt, si ei contactau uneori cu pacientii Covid. Si ei spuneau: „Voi ati luat banii de la noi, de la indicatorii de performanta, si le-ati dat la cei din reanimare. Bine, o luna, doua, trei, dar nu pentru toata perioada”. Iata care care au fost, de fapt, motivele. Nu e vorba de micsorarea salariului. Salariul care este prevazut in conformitate cu legislatia in vigoare a fost achitat, doar ca ei voiam inca 100% si pe viitor sa le dam. Acum, institutia medicala nu are posibilitate din punct de vedere economic”, a mai adaugat directorul IMU pentru ZdG.md