Membrii blocului Împreună acuză partidul de guvernământ de atacuri și presiuni asupra mai multor aleși locali din țară. Mai exact, potrivit lor, PAS ar constrânge primarii să adere la partid, fiind avertizați că în caz contrar ar putea fi lipsiți de finanțare. Cei de la PAS nu a comentat direct acuzațiile cu privire la presupusul șantaj asupra primarilor, dar au menționat că aleșii locali care aderă la partidul de guvernământ o fac doar din considerente valorice, fără condiționalități.

Publicat:02.05.2024, 21:35

Alexandru BUJOREAN, COPREȘEDINTELE LIGA ORAȘELOR ȘI COMUNELOR, BLOCUL ÎMPREUNĂ: "Fondurile publice și cele externe sunt folosite ca mecanisme de șantaj și racolarea primarilor. Mai multe situații din regiunile țării, cel mai recent fiind din raionul Hîncești, ne semnalează faptul că primarii sunt constrânși să adere la partidul de guvernământ dacă îsi doresc aprobarea aplicărilor depuse spre finanțare în cadrul anumitor programe, inclusiv celor susținute din surse externe, precum este și programul național Satul European."

Membrii blocului Împreună solicită partidului de guvernământ să renunțe la aceste practici și să revină la discuțiile privind reforma administrativ teritorială. Asta pentru ca aleșii locali să nu poată fi influențați și șantajați de puterea centrală.

Igor MUNTEANU, PREȘEDINTELE COALIȚIA PENTRU UNITATE ȘI BUNĂSTARE, BLOCUL ÎMPREUNĂ: "Una dintre cele mai importante ratări pe care le-a înregistrat actuala guvernare este că a renunțat la reforma administrativ teritorială, a renunțat la creșterea de capacitate financiară a autorităților locale și a renunțat la ideea de a consulta primarii în calitate de parteneri."

Totodată, blocul Împreună, din care fac parte 4 partide, a vorbit despre cazul primarului de la Căușeni, care a fost scos din funcție după o decizie a Autorității Naționale de Integritate.

Ștefan GLIGOR, PREȘEDINTELE PARTIDULUI SCHIMBĂRII, BLOCUL ÎMPREUNĂ: "PAS-ul, pentru a fi mai convingător în această poziție a lor, a modificat legea ANI și au dat competența ANI să înceteze mandatele primarilor imediat din momentul pronunțării hotărârii."

Am solicitat o reacție la acuzațiile aduse, dar reprezentanții PAS au evitat să ofere un comentariu direct la declarațiile cu privire la presupusul șantaj asupra primarilor, menționând în răspunsul oferit redacției noastre că lucrează cu acei funcționari publici care au aspirații europene. Cât despre traseismul politic, partidul de guvernământ spune că aleșii locali aderă la PAS din considerente valorice, fără condiționalități.

PARTIDUL ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE: "Primarii servesc doar cetăţenii localităţilor care i-au ales şi trebuie să promoveze înainte de toate interesele acestora. Obiectivul PAS este să contribuie la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am lucrat și vom continua să lucrăm alături de funcționari, primari, actori politici și reprezentanți ai societății civile care au aceeași viziune. Primarii care aderă la PAS o fac din considerente valorice, urmând interesul oamenilor care i-au ales, fără condiții de o parte sau de alta."

La sfârșitul lunii martie, mai mulți primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au plecat de la PSDE, fostul Partid Democrat condus anterior de Vlad Plahotniuc, anunțând că ar urma să adere la PAS. Cererile acestora au fost aprobate a doua zi de Organizația Teritorială a PAS din Hîncești. Conducerea formațiunii susținea că reprezentanții guvernării ar convinge primarii și alți aleși ai PSDE din diferite localități să adere la Partidul Acțiune și Solidaritate promițându-le în schimb bani pentru proiectele din „Satul European”. PAS a negat acuzațiile.