Oportunitățile care se deschid odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, investițiile și atragerea fondurilor pentru țara noastră au fost printre principalele subiecte abordate în cadrul celui mai mare forum economic „Moldova Business Week 2024”. Mii de antreprenori și investitori din diferite țări au discutat despre posibilitățile de dezvoltare economică a Republicii Moldova. La Edineț, doi agricultori și-au prezentat afacerile lor de succes pe care au reușit să le dezvolte cu sprijinul Uniunii Europene.

Publicat:19.09.2024, 20:09

Valeriu Matcovschi este un agricultor din satul Bilicenii Vachi, raionul Sîngerei.  Are o livadă de mere în care spune că investește continuu, iar recent a decis să cumpere și un frigider cu o linie de sortare.

Valeriu MATCOVSCHI, DIRECTORUL COMPANIEI: „Noi producem în jur de 1800 de tone. Frigiderul e de 2400 de tone, toate varietățile de puieți plantate în livadă sunt franceze.”

Sergiu CALANCEA, ȘEFUL FRIGIDERULUI: „Frigiderul e construit în mare parte din investiții europene, plus investițiile noastre, și creăm locuri de muncă. În satul Biliceni, practic, cam 25 de oameni lucrează aici la frigider.”

Merele sunt sortate cu grijă și ambalate după standarde europene, astfel ca să fie exportate. Valeriu Matcovschi susține că asistența din partea UE l-a ajutat mult la dezvoltarea afacerii.

Valeriu MATCOVSCHI, DIRECTORUL COMPANIEI: „Datorită lor avem tehnologii, avem implementarea acestor tehnologii și metode de producere. Avem posibilitatea să accesăm aceste piețe. 
Învățăm multe, avem consultanți care ne consultă în livadă, în cazul de față din Franța și din Italia. Noi ne străduim să producem după nivelul de calitate european.”

O altă companie prezentată drept un exemplu de afacere în sectorul agroalimentar este în satul Corlateni, Rîșcani. Ruslan Jbîrcă are 60 de hectare de livadă și la fel a investit într-un depozit frigorific. Bărbatul spune că produce o varietate de fructe solicitate pe piețele UE.

Ruslan JBÎRCĂ, ADMINISTRATOR COMPANIE: „Cultivăm pere conference, mere, mai multe soiuri, și prune. Un mare ajutor am primit de la AIPA, ca subvențioanre, asta a fost și motivare ca să încep afacerea.”

Fructele sunt crescute și culese cu grijă, iar agricultorul spune că se investește mult în calitatea acestora. În cadrul vizitei reprezentanților delegației UE s-a făcut și un exercițiu demonstrativ prin care s-a testat calitatea merelor.

Compania asigură locuri de muncă pentru 35-40 de angajați.-scos Agricultorii au vorbit despre oportunitățile de export din ultimii ani pe piețele UE, dar și despre cele ce urmează odată ce țara noastră este în proces de demarare a negocierilor.

Vasile PLĂMĂDEALĂ, CONSILIER PE PROBLEME DE COMERȚ, DELEGAȚIA UE: „Uniunea Europeană reprezintă principala piață de desfacere pentru RM și aceasta nu reprezintă doar o evoluție unică, de scurt timp, aceasta relație a fost construită de-a lungul anilor, de 10 ani avem în vigoare acordul de liber schimb, care oferă accesul liber a producătorilor moldoveni pe piața europeană. Perioadă în care bussinessul din RM s-a acomodat la cerințele pieții UE și se dezvoltă cu succes."

La ediția din 2024 a „Moldova Business Week” au participat peste o mie de antreprenori, oameni de afaceri și investitori. Evenimentul este organizat anual de către Agenția de Investiții din Republica Moldova în colaborare cu partenerii de dezvoltare și instituțiile publice centrale. Prima ediție a „Moldova Business Week” a avut loc în anul 2014.