Militari din Moldova, România și Statele Unite și-au demonstrat forța în cadrul unor exerciții comune, desfășurate timp de două săptămâni la Bulboaca. Asigurarea securității obiectivelor strategice, patrulare și escortă – au fost câteva dintre sarcinile puse în fața soldaților. În premieră în cadrul exercițiului a participat și un pluton de carabinieri.

Publicat:27.06.2024, 20:13

Echipați și dotați cu tehnica necesară, în jur de o mie de militari moldoveni, români și americani au devenit o echipă și, timp de două săptămâni, au îndeplinit zeci de misiuni puse de superiori.

Zi și noapte, militarii au patrulat, au asigurat securitatea în zonă și au acordat ajutor persoanelor aflate în pericol – sarcini pe care le au și atunci când pleacă într-o misiune de menținere a păcii.

Sunt imagini din timpul unui presupus atac nocturn. Aici militarii au reacționat prompt și nu le-au permis atacatorilor să pătrundă pe teritoriul bazei militare. Într-o altă misiune au avut de salvat mai mulți ostatici ținuți într-o clădire.

În premieră la exercițiul din acest an a participat și un pluton de carabineri.

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Ne aflăm în fața bazei militare creată special pentru exercițiul „Scutul Păcii”, timp de două săptămâni. Aici au fost amenajate mai multe corturi, în care se află dormitoarele, bucătăria, dar și sălile de ședință pentru militarii moldoveni, americani și români.”

În timpul exercițiului, militarii de la Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști Albastre” au fost evaluați de experți din circa 22 de țări, precum Franța, Italia, Grecia și Malta.

Alexandr RĂILEAN, OFIȚER MAJOR PRINCIPAL DIN MARELE STAT MAJOR: „Subunitățile care pleacă în misiunile date trebuie să fie compatibile și capabile de a îndeplini misiunile cu armatele subunităților internaționale.”

Andreea BRUMA, MILITAR, ARMATA NAȚIONALĂ:„Pentru mine acesta este primul exercițiu și pot să vă spun că este o experiență de neuitat. Totul este nou pentru noi și aceasta mi-a oferit posibilitatea să descopăr lucruri noi.”

Cei mai buni militari vor pleca în misiuni de menținere a păcii.

Dumitru COZMAN, LOCOTENENT MAJOR, BATALIONUL 22 DE MENȚINERE A PĂCII: „Еu foarte mult sper că rezultatul va fi pozitiv și datorită faptului dat să avem posibilitate de participare în misiuni de menținere a păcii într-un contingent mai mare.”

MARCIANO, EVALUATOR INTERNAȚIONAL: „Această unitate are compatibilitate completă cu forțele NATO. Traiectoria este corectă și nivelul personalului din această unitate este echilibrat scopului pe care îl are Moldova cooperând cu NATO.”

Exercițiul se desfășoară în perioada 17-28 iunie. Republica Moldova detașează militari din cadrul Batalionului 22 de menținere a păcii în misiuni din Kosovo și Liban.