Ministerul Justitiei anunta ca a luat act de hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului in privinta lui Alexandr Stoianoglo si vine cu unele precizari. Asta, dupa ce CEDO a decis ca statul va trebui sa-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3600 de euro drept prejudiciu moral. Cauza vizeaza pretinsa imposibilitate a Procurorului General de a contesta suspendarea sa, care a fost determinata de procedurile penale initiate impotriva acestuia.

Ultimul update: 24.10.2023, 17:30 Publicat:24.10.2023, 17:20

„Cererea se refera la pretinsa imposibilitate a reclamantului, in calitate de Procuror General, de a contesta suspendarea sa din functie in legatura cu initierea unei cauze penale in privinta sa. Bazandu-se pe Articolul 6 § 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, reclamantul s-a plans in fata Curtii de faptul ca nu a avut acces la o instanta de judecata pentru a contesta suspendarea sa din functie. La fel, invocand Articolul 13 din Conventie, el s-a mai plans de lipsa unui remediu eficient la nivel national, prin care sa conteste suspendarea sa din functie. Referitor la aplicabilitatea Articolului 6 § 1 din Conventie, Curtea a sustinut argumentul Guvernului, potrivit caruia, legislatia nationala excludea, la acel moment, posibilitatea contestarii suspendarii din functie. Curtea a considerat ca suspendarea automata din functie a Procurorului General, in situatia pornirii unei cauze penale in privinta lui, nu poate fi justificata de motive obiective determinate de interesul statului, in lipsa oricarei forme de control judiciar”, se arata in comunicat.

Totodata, cei de la ministerul Justitiei spun ca Curtea a respins partea referitor la aplicabilitatea Articolului 13 din Conventie.

„Curtea a acordat reclamantului 3.600 de euro pentru prejudiciul moral si a respins pretentiile reclamantului cu privire la costuri si cheltuieli.
Mentionam ca hotararea devine definitiva la trei luni din momentul publicarii acesteia. Ulterior, in cadrul procedurii de executare, urmeaza a fi implementate masuri de ordin individual, prin achitarea despagubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.
Totodata, precizam ca recent au fost operate modificari la Legea cu privire Procuratura, in cadrul carora a fost revizuit si mecanismul suspendarii din functie a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotarari pe viitor”, anunta ministerul.

Astazi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca statul va trebui sa-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3600 de euro drept prejudiciu moral. Cauza vizeaza pretinsa imposibilitate a Procurorului General de a contesta suspendarea sa, care a fost determinata de procedurile penale initiate impotriva acestuia.

Alexandr Stoianoglo se afla acum sub control judiciar. Acesta a fost retinut la inceputul lunii octombrie 2021 si tot atunci a fost suspendat din functie, dupa ce in biroul de serviciu, dar si in locuinta sa au avut loc perchezitii. Acesta este invinuit de abuz in serviciu, depasirea atributiilor, corupere pasiva si darea de informatii mincinoase. 

Pe 23 mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul Comisiei de evaluare si a acordat calificativul “nesatisfacator” activitatii procurorului general suspendat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.