Noul ministru de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiga, se află în prima sa vizită oficială la Chișinău. Acesta a fost invitat de vicepremierul Mihai Popșoi, cu care a avut și o întrevedere. Cei doi oficiali au vorbit despre progresele înregistrate de ambele state în parcusul european și și-au reafirmat sprijinul în acest sens.

Publicat:19.09.2024, 18:43

După o întrevedere între cei doi miniștri, Mihai Popșoi și Andrii Sybiga au ieșit în fața presei și au vorbit despre sprijinul reciproc.

Mihai POPȘOI, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE DIN REPUBLICA MOLDOVA: “Reiterez voința fermă a RM de a ajuta în continuare cei peste 125 mii de refugiați ucraineni care și-au găsit refugiul în țara noastră. Autoritățile țării noastre vor depune în continuare eforturi susținute pentru a acorda sprijin cetățenilor ucraineni care s-au refugiat în RM. Inclusiv sprijin social, școlarizare, angajarea în câmpul muncii, servicii medicale.”

Mihai Popșoi a reiterat faptul că țara noastră condamnă ferm războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Mihai POPȘOI, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE DIN REPUBLICA MOLDOVA: “Vreau să reafirm sprijinul deplin pentru formula păcii propusă de președintele Volodimir Zelenski, formula care este sigura cale de pace justă și durabilă.”

De partea cealaltă, ministrul de Externe al Ucrainei a vorbit despre pașii rapizi care trebuiesc întreprinși în parcursul european al ambelor state.

Andrii SYBIHA, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL UCRAINEI: “Noi vom colabora cu Republica Moldova în acest context, pe acest drum, și contăm mult pe președinția Poloniei în Consiliul UE care va începe de la 1 ianuarie 2025, și sperăm, că cu ajutorul partenerilor noștri vom deschide capitolele de negocieri nu unul după altul, dar în paralel. Suntem bucuroși că și Republica Moldova merge pe același drum.”

În același timp, ministrul de externe al țării vecine a vorbit și despre incercările Rusiei de a destabiliza parcursul european al țării noastre.

Andrii SYBIHA, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL UCRAINEI: "Chiar astăzi ne-am coordonat acțiunile pentru a combate dezinformarea rusă atât în ceea ce vizează țările noastre, cât regiunea noastră în general. Uniunea Europeană înseamnă bunăstare pentru oameni, este o posibilitate de dezvoltare pentru economia statelor, este o platformă pentru colaborare."

Andrii Sybiga este la prima sa vizită în Republica Moldova de la preluarea mandatului. Acesta s-a întâlnit astăzi și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.