Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco confirmă că femeia din sudul țării, care și-a ucis copilul de cinci avea probleme psihice și se afla la evidența medicului. Aceasta suferă de o tulburare delirantă și a trecut prin mai multe traume în familie. Acum starea ei este stabilă după ce a încercat să-și pună capăt zilelor. Am sunat și astăzi primarul localității și asistentul social petru a afla dacă femeia era monitorizată, însă nici de această dată nu ne-au răspuns la apeluri.

Publicat:18.09.2024, 20:49

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: "Doamna era la evidența psihiatrului, atât la spitalul de psihiatri din Chișinău, cât și la Centrul de Sănătate Mintală din raion, ea suferă de o tulburare organică delirantă, cu alură schizofrenică, într-o stare de afect a avut un comportament la care cunoaștem rezultatul, foarte regretabil. La momentul conștientizării a încercat să se sinucidă, la momentul de față, poziția ei este în stare satisfăcătoare, medicii au spus că poate să discute."

Potrivit Alei Nemerenco, femeia ar fi trecut prin mai multe traume și urma un tratament, fiind monitorizată de asistentul social din localitate.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: "Cu două zile în urmă fusese vizitată acasă, asistentul confirmase că ea a primit tratamentul. Cât de regulat îl primea vă dați seama că nu poți sta în permanență să vezi dacă-și ia pastila sau nu."

Nemerenco susție că femeia se află în stare stabilă acum și este aptă să discute cu autoritățile implicate în anchetă. Am solicitat o reacție și de la Ministrul Muncii și Protecției Sociale, în legătură cu acest caz, însă responsabilii de acolo ne-au spus ca vor veni cu un comentariu după ce vor avea mai multe detalii despre acest caz.

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: "Noi trebuie să susținem familiile să fie reîntregite. În acest caz am rugat colegii să ofere mai multe detalii, în continuare noi avem  situații când copii sunt în situații de risc, iar sistemul nu vede, nu cunoaște, de aceea în acest an am demarat un efort care continuă să identfice copiii în situații de risc, am spus și săptămâna trecută, am identificat 72 de mii de copii care se află în potențiale situații de risc. Pentru ei dezvoltăm acele protocoale să înțelegem de câte ori ei trebuie să intre în contact cu sistemul."

Psihologii atrag atenția că în cazul persoanelor cu tulburări psihiatrice este nevoie de o mai mare responsabilitate din partea autorităților, dar și implicarea comunitații.

Aurelia BALAN, PSIHOLOG: "Acești oameni necesită o atenție sporită din partea comunității, din partea aleșilor locali, dar și persoanele din mediul de resort, asistenție sociali, medici de familie, membrii familiei, vecinii pentru că mai ales în perioadele de acutizări a anumitor boli psihiatrice, persoanele cu asemenea dignostic nu sunt conștiente de ceea ce li se întâmplă sau ce fac. Nu poartă răspundere de ceea ce fac, astfel atenția, vigilența, implicarea comunității este una de o importanță majoră."

Ieri nu am găsit primarul și asistentul social la locul de muncă, iar astăzi aceștia nu ne-au răspuns la apeluri, ca să aflăm cum a fost supravegheată femeia și ce măsuri au fost luate în legătura cu starea ei de sănătate. Potrivit polițiie deocamdată nu au fost întreprinse acțiuni de urmările penală, iar femeia va putea fi audiată după ce instituția medicală unde este internată va permite acest lucru.  Femeia, care mai are încă doi copii, îi creștea singură, după ce soțul ei a decedat. Vecinii spun că ea era o mamă grijulie. Pe acest caz a fost deschis dosar penal.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.