Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco susține ca printre realizările importante din acest an din domeniul sănătății sunt implementarea unui proiect grandios de dotare a 12 centre perinatale, la nivel național, fiecare nou-născut beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, distribuția în spitale a 40 de stații de producere a oxigenului medical și tot în acest an. Declarațiile au fost făcute de ministrul Sănătății într-un interviu pentru moldpres.md.

Publicat:29.12.2024, 12:48

Potrivit Ministrului Sănătății, modernizarea domeniului de sănătate publică este o prioritate, deoarece este cel care răspunde la toate crizele. În acest an au fost reparate capital edificiile centrale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, ale centrelor de sănătate publică Bălți și Cahul, dar și cel al Subdiviziunii Dondușeni din cadrul Centrului de sănătate publică Edineț. 

Fiind întrebată ce își propune să facă autoritățile în următorul an pentru sistemul medical, Nemerenco a spus că sunt multe priorități pentru anul viitor cu scopul de a dezvolta și moderniza sistemul medical din Republica Moldova, dar și pentru a oferi personalului medical și pacienților condiții de muncă și servicii medicale de calitate.

În același timp aceasta a mai menționat că domeniului de asistență medicală primară va fi în vizorul responsabililor în deosebi.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: În anul care vine, ministerul va acorda mai multă atenție domeniului de asistență medicală primară, în special modalității de activitate a centrelor de sănătate din zonele rurale. Este foarte important să micșorăm volumul de lucru și responsabilitățile medicilor de familie, dar și să lărgim accesul pacienților la serviciile de medicină primară. De obicei, nemulțumirea oamenilor apare de acolo, că sunt purtați pe drumuri, că lucrurile nu se rezolvă mai rapid, că nu cunosc la ce au sau nu acces gratuit. Ne punem scopul, de asemenea, să ajungem la cât mai mulți oameni, să îi informăm corect, să discutăm cât mai mult despre condiționare, plăți și drepturi.

Totodată aceasta a vorbit despre lipsa specialiștilor calificați în raioane și cum îi conving tinerii specialiști să meargă să lucreze în sate.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ministerul Sănătății depune eforturi continue pentru a le crea tinerilor specialiști în medicină condiții bune de muncă. Pentru a-i atrage și menține în sistemul medical, în special la sate, a fost majorată indemnizația unică până la 250 de mii de lei. Beneficiarii acesteia sunt medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în domeniul medical care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății. Mai mult, tinerii specialiști beneficiază de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței și pentru consumul de energie termică și electrică în primii cinci ani de activitate. În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații au fost incluși și tinerii specialiști cu studii superioare de licență în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi, kinetoterapeuți.

Un alt aspect a fost lista de medicamente compensate și anume că aceasta a fost extinsă lista de medicamente compensate noi. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.