S-a ținut un minut de reculegere astăzi în Parlament în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor staliniste. Șeful legislativului a vorbit despre programul zilei de 6 iulie când la Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente de comemorare. Iar deputata Valentina Ghețu, născută în Siberia, după ce părinții săi au fost duși cu forța acolo, a vorbit despre istoria sa de viață și calvarul prin care a trecut familia ei în gulag.

Publicat:04.07.2024, 20:25

Părinții Valentinei Ghețu erau adolescenți când au fost duși cu familiile lor în Siberia. Mama sa moldoveancă, tatăl său neamț s-au întâlnit acolo și au format o familie.

Valentina GHEȚU, DEPUTAT PAS: „A fost o poveste de dragoste foarte interesantă, e mult de povestit, așa și ei s-au căsătorit și noi ne-am născut acolo 4 copiii, din care o soră mai mare nu a supravețuit, erau foarte stricte, riguroase condițiile.”

Cei deportați erau puși la munci silnice, fie la tăiat păduri, fie la săpat în mine, iar copiii acestora erau discriminați și nu aveau dreptul la școală, povestește deputata. În anii 60, după moartea lui Stalin au revenit acasă cu toată familia. Valentina Ghețu spune că avea avea 7 ani.

Valentina GHEȚU, DEPUTAT PAS: „Aici am trăit, aici am învățat, am învățat limba, multe lucruri am învățat. Tradițiile moldoveneți care îmi plac și azi și păstrez și astăzi toate lucrurile care le-au adus și de acolo și care le-au făcut deja aici în Republica Moldova.”

Despre calvarul neamului nostru a vorbit astăzi și șeful legislativului care a făcut un îndemn către oameni să învețe din lecțiile trecutului.

Și s-a ținut un minut de reculegere în memoria  victimelor celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori. Pentru aceasta să ținem un minut de reculegere.”

Sâmbătă, când se fac 75 de ani de la  cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia 1949, la Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente publice. Dimineața va avea loc o manifestație la monumentul din aleea Gării, iar în Piața Marii Adunări Naționale, la fel ca și anul trecut, vor fi amplasate două vagoane similare celor cu care au fost deportați moldovenii în 1949. Ttoodată vor fi expuse și obiecte folosite de victimele deportărilor, poze și istorii de viață. La fel, va fi amenajată o bibliorecă cu 60 de cărți, iar vizitatorii vor putea să-și găsească rudele deportate, fiind ajutați de ghizii care le vor oferi recomandări pentru a găsi dosarele.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.