Rusia va intreprinde actiuni agresive in adresa Republicii Moldova in urmatoarea perioada pentru a impiedica directia pro occidentala a tarii. Declaratia a fost facuta intr-un interviu pentru presa de la Chisinau de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana. Potrivit oficialului, Federatia Rusa va folosit intens noile tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala, pentru intensificarea razboiului hibrid.

Publicat:17.02.2024, 19:04

In urmatoarea perioada Federatia Rusa ar putea intreprinde actiuni extrem de agresive pentru a impiedica directia pro occidentala a Republicii Moldova si a Macedoniei de Nord. Despre asta a vorbit Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana.

Mircea GEOANA, SECRETARUL ADJUNCT AL NATO:  „Deci foarte multa vigilenta din partea cetatenilor, din partea presei, si evident din partea autoritatilor. Noi suntem extrem de interesati de a-i lasa pe cei din Republica Moldova sa-si aleaga in mod liber si democratic liderii si directia, cred ca este totalmente inacceptabil ca un tert sa incerce sa schimbe vointa suverana a unei tari. Acest lucru este valabil pentru Romania, pentru Republica Moldova, pentru America sau oricine altcineva”,a declarat oficialul in cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.

Acum cateva zile Institutul pentru Studiul Razboiului a scris in analiza sa ca Moscova foloseste aceleasi metode hibride impotriva tarii noastre, foarte asemanatoare cu cele pe care le-a folosit inainte de invaziile sale in Ucraina in 2014 si 2022. 

Analistii au dat ca exemplu ultimele declaratii ale Ministrul rus de externe Serghei Lavrov in Duma de Stat, unde acesta  s-a aratat ingrijorat de soarta celor aproximativ 200 de mii de cetateni rusi, care locuiesc in stanga Nistrului.

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE:  „Vom face totul pentru a inversa aceasta tendinta si a relua procesul politic. 200 de mii dintre cetatenii nostri locuiesc acolo. Suntem ingrijorati de soarta lor si nu le vom permite sa devina victimele unei alte aventuri occidentale.” 

Nu este pentru prima data cand Institutul pentru Studiul Razboiului avertizeaza ca retorica Kremlinului si presa rusa de stat continua sa incurajeze separatistii pro-rusi din Republica Moldova, posibil intr-o incercare de a semana instabilitate politica si dezbinare. Anterior, presedintele Maia Sandu a declarat de mai multe ori ca Rusia duce deja un razboi hibrid in Republica Moldova, prin actiuni de propaganda, dezinformare si atacuri cibernetice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.