Misiunea de aparare franceza, care urmeaza sa ajunga la Chisinau, se limiteaza la o singura persoana, a anuntat Ministrul Apararii, Anatol Nosatii, in cadrul emisiunii In Profunzime. Acesta a mentionat ca este vorba despre o doamna locotenent colonel, care va fi transferata de la Bucuresti. Nosatii a subliniat ca nu e vorba de stationarea trupelor militare franceze pe teritoriul tarii noastre, asa cum au declarat unii reprezentanti ai opozitiei, calificand aceste afirmatii drept manipulare si dezinformare. Acordul semnat la Paris presupune schimb de experienta si o posibila asistenta tehnico-materiala pentru dezvoltarea capacitatii de aparare a statului.

Publicat:12.03.2024, 16:39

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Ce presupune acest acord, ce contine el, despre ce este vorba?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „O cooperare mai largita, mai aprofundata, inclusiv si niste aspecte legale ce ne-ar permite asistenta tehnico-materiala pentru dezvoltarea capacitatii de aparare a statului.”

Ministrul apararii a precizat ca Republica Moldova are astfel de acorduri cu mai multe tari. Acesta a clarificat mai multe aspecte prevazute de documentul semnat saptamana trecuta la Paris.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Controlul si gestionarea spatiului aerian, ce presupune asta?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Noile amenintari la securitatea nationala au aratat vulnerabilitatea noastra in domeniul apararii spatiului aerian, respectiv a devenit o prioritate pentru noi si in scopul identificari posibilitatii de fortificare a capacitatii statului in acest domeniu, Republica Franceza are toate capacitatile de la care noi putem sa invatam si inclusiv sa ne dotam cu echipamentele necesare pentru asigurarea securitatii spatiului aerian.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „A atras atentia o declaratie a presedintelui francez care a spus in timpul unei conferite de presa ca Franta va deschide o misiune permanenta de aparare la Chisinau in urmatoarele luni, ce presupune dechiderea acestei misiuni de aparare?”

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Aceasta misiune permanenta se limiteaza doar la prezenta unei singure persoane care va avea functia de atasat militar in cadrul misiunii diplomatice a Republicii Franceze. Adica va fi o persoana in cadrul ambasadei Frantei. Este vorba despre o doamna locotenent colonel, care actualmente este acreditata pentru RM, dar pana acum a activat din sediul de la Bucuresti.”

Luna viitoare, atasatul militar se va transfera de la Bucuresti la Chisinau, a precizat Anatolie Nosatii.

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Actualmente avem 10 ambasade care detin atasati militari si nu vorbim despre nicio misiune permanenta si prezenta straina.”

Ministrul apararii a precizat si ce presupune acea comisie moldo-franceza, ce ar urma sa fie creata pentru evaluarea actiunilor comune si elaborarea planurilor de cooperare multianuale intre Franta si Republica Moldova in domeniul apararii.

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Schimb de experienta, mese rotunde, seminare, diferite cursuri de instruire, aplicatii pe teritoriul RM, in Franta, posibil in alta tara terta.”

Anatolie Nosatii a subliniat ca acordul nu prevede o sedere permanenta a militarilor straini in tara, asa cum vehiculau unii din opozitie, si ca toate actiunile vor fi realizate in termeni legali, astfel incat sa nu fie incalcata neutralitatea Republicii Moldova. In acest context, ministrul a calificat drept manipulare si dezinformare declaratiile socialistilor care au scris ieri ca sunt impotriva deschiderii unei misiuni militare a Frantei in tara noastra, invocand incalcarea Constitutiei si a statutului de neutralitate.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Daca, doamne fereste, Republica Moldova ar fi atacata, da? Ipotetic vorbind, Franta ne va apara?”

SINCRON: Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Nu, acest acord nu prevede asa ceva. RM ramane mai departe in conformitate cu acordul de neutralitate, prevederile constitutionale de neutralitate, noi nu avem acorduri si garantii de securitate de la alte state, ceea ce inca o data ne obliga sa intarim capacitatea noastra de aparare.”

Despre faptul ca Franta va deschide o misiune permanenta de aparare la Chisinau a anuntat presedintele francez in timpul unei intalniri cu presedintele Maia Sandu la Paris saptamana trecuta. Emmanuel Macron nu a oferit detalii despre misiune, doar a precizat ca aceasta isi va incepe activitatea in urmatoarele luni, fiind vorba de instruirea fortelor armate. Acordul in acest sens a fost semnat de ministrii apararii moldovean si francez intr-o ceremonie care a avut loc la Paris.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.