Noul sistem de avertizare pentru situații de urgență în Republica Moldova ar putea fi numit „Mold-alert”. Despre asta, a anunțat șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Ultimul update: 18.10.2024, 12:00 Publicat:18.10.2024, 08:45

„Mesajele care vor veni pe telefon nu vor utiliza tehnologie SMS, dar vor fi mesaje în același timp către toți utilizatorii. Estimările ne arată că în acoperirea 5G de pe teritoriul Republicii Moldova, toți abonații ar putea fi înștiințați de la 8 până la 10 secunde. Noi vorbim despre un sistem foarte performant și mesajele care vor veni vor conține diferite informații, inclusiv ne propunem să trimitem și recomandări pe care cetățenii urmează să le realizeze”, menționează Oprea.

Șeful IGSU a mai declarat că sistemul de alertă va fi asemănător celui din toate statele UE, iar în Republica Moldova va deveni funcțional în anul 2026.

„Fenomenele meteorologice extreme vor putea fi înștiințate de către SHS, evenimentele legate de ordinea publică vor putea fi înștiințate de către colegii de la poliție, evenimentele periculoase legate de mediu de instituțiile specializare. Deci, în funcție de natura evenimentului să putem utiliza unu și același sistem pentru toate tipurile de risc”, a mai adăugat Alexandru Oprea.

Citeste si :  În Republica Moldova va fi implementat un sistem de notificare a cetățenilor în cazul în care viața și sănătatea acestora sunt puse în pericol - VIDEO 

Moldovenii vor fi înștiințați despre calamitățile naturale, dar și alte situații de urgență, prin intermediul mesajelor transmise pe telefonul mobil. Așa va funcționa Sistemul de Alertă, promis de autorități de mai mult timp și care ar putea fi implementat abia în 2026, a anunțat la începutul lunii octombrie Ministrul de Interne. Proiectul va costa peste 37 de milioane de euro, bani care vor fi luați sub formă de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Din acești bani vor mai fi achiziționate vehicule și echipamente pentru intervenție în situație de criză și vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.