Responsabilii de la Energocom au anuntat ca timp de o luna intreprinderea a cumparat din Romania energie electrica de 51,6 milioane de euro. Asta constituind doar 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind si cele mai costisitoare achizitii din domeniu. Mai mult de cat atat, pretul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrica procurat de pe bursa din Romania timp de o luna a constituit 231 de euro.

Ultimul update: 28.11.2022, 13:13 Publicat:28.11.2022, 13:09

„Pana nu demult Republica Moldova a avut acces la surse de energie ieftina, dar razboiul din Ucraina si limitarea volumelor de gaze livrate Moldovei ne-a obligat sa identificam alte surse, cea mai apropiata piata fiind cea din Romania”, a declarat directorul interimar al Energocom, Victor Binzari. 

Potrivit responsabililor de la Energocom, toti producatorii de energie electrica vand cu acelasi pret catre OPCOM, iar ulterior OPCOM vinde aceasta energie catre cumparatori. Astfel, toti achita acelasi pret pentru fiecare interval de ora. 

„Preturile la OPCOM in ultimele zile sunt in crestere, la fel ca si in toate tarile europene. In primul rand, sunt factori sezonieri - mai aproape de iarna cererea este in crestere. De asemenea, razboiul din Ucraina si afectarea sistemului energetic din tara vecina a perturbat preturile din regiune”, se arata in comunicatul emis de Energocom. 

Graficul preturilor de pe OPCOM 

Totodata, cei de la Energocom mentioneaza ca in prezent intreprinderea este in procedura de a obtine licenta in Bulgaria, fiind totodata interesata si de alte piete din regiune. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.