Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, sustine ca Republica Moldova trebuie sa intoarca datoriile la Gazprom incepand din anul 1994, iar aceasta cerinta este una normala.

Ultimul update: 13.05.2022, 14:55 Publicat:13.05.2022, 13:06

„Nu exista un fundal politic aici. Daca marfurile sunt livrate, acestea trebuie platite, pot avea loc niste concesii rezonabile, dar datoria nu poate creste constant. Acest lucru nu se incadreaza in niciun concept si regim economic ”, a declarat Peskov in cadrul unui interviu pentru presa rusa.

Totodata, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus ca cererea Rusiei de a intoarce datoriile la gazele naturale inca din anul 1994 nu este o atitudine serioasa, ci una politica.

„Rusia spune ca sunt datorii din anul 1994 si iata de atunci pana acuma nu le-au cerut. Acuma le-au cerut de la noi si mai ales in contextul in care pretul la gaze au crescut de atatea ori. Eu inteleg ca atunci cand preturile sunt foarte joase, vii si spui iata sunt niste datorii, preturile sunt joase si puteti sa le intoarceti. Acuma cand preturile au crescut nustiu de cate ori, sa vii si sa spui ca este o datorie din anul 1994, clar ca nu este o atitudine serioasa, este o atitudine politica”, a declarat Maia Sandu in cadrul unei emisiuni televizate de la TVR Moldova.

Contractul de livrare a gazelor naturale intre Moldovagaz si Gazprom a fost semnat la inceputul lunii noiembrie pentru o perioada de cinci ani. In urma negocierilor de la Sankt-Petersburg, pana la data de 1 mai, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor istorice pe care tara noastra le-ar avea catre gigantul rus. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. Recent, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, ceea ce inseamna ca Chisinaul nu reuseste sa respecte prevederile contractuale. In acest sens, Gazprom are dreptul sa rezilieze contractul cu Moldovagaz.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.